U trendu

Ubadanje pokojnika u petu je morbidni srpski običaj koji i danas živi u selima, a evo šta simbolizuje

Pored brojnih verskih rituala i običaja, u Srbiji i dalje postoje običaji koji se praktikuju u ruralnijim sredinama, a koji su često čisto sujeverje koje nema veze sa religijom.

Jedan od tih običaja i dalje se praktikuje (kod nekih pojedinaca) u rasinskom kraju, a vezan je za opremanje pokojnika za onaj svet, piše Republika.rs.

Za razliku od gradova gde se tela preminulih iz bolnice transportuju u kapelu, u selima i daje rodbina obavlja poslove kupanja, oblačenja i celokupnog spremanja pokojnika za sahranu.

U jednom selu u rasinskom okrugu mogu se čuti zaista jezive priče. Najmorbidnije od svih svakako su one koje se odnose na rituale prilikom sahranjivanja bližnjih. Pošto je u selima običaj, a i često moranje, da članovi rodbine i prijatelji pripremaju (kupaju, briju, oblače) pokojnika pred sahranu, jednog stariji gospodin objasnio je postoji li neki poseban običaj koji oni praktikuju.

– Ja sam sahranio i ispratio mnoge od njih. I prijatelje i rodbinu, i svoje roditelje. Znate kako to ide na selu, sve sami radimo i sređujemo pred ukop – rekao je jedan meštanin sela i dodao:

– Ja svakog ubodem iglom u petu. Boga mi svakog, ma koliko mi blizak ili nepoznat bio. To je neki starinski običaj. Naši stari su govorili da ako probodeš čoveka bilo gde u telu on se neće vratiti na ovaj svet kao utvara ili vampir – rekao je čovek i nastavio da objašnjava ovaj jezivi ritual:

– Kada ga okupamo i postavimo na krevet ja ga malo bocnem. Doduše, ne rade to mnogi. Jer sada svi primaju injekcije i bili su izbodeni milion puta u životu. Ranije je to bio problem. Ljudi nisu išli lekaru i nisu bili ubodeni ni jednom u životu i zato su ustajali nespokojni i plašili žive – završava svoju priču.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Погледај коментаре (1)