U trendu

Učenik dobio odštetu od 60 miliona $ posle neuspelog eksperimenta na času hemije (foto)

Porota iz Njujorka dodelila je odštetu od skoro 60 miliona dolara srednjoškolcu koji je 2014. godine pretrpeo teške povrede tokom eksperimenta na času hemije.

https://twitter.com/NetworkofnewsUK/status/1146474002023505920

Presuda je doneta posle višegodišnjeg suđenja po tužbi koju je podnela porodica Alonza Janesa, koji je u vreme kada se incident dogodio bio učenik srednje škole Bikon u Njujorku.

Janes i dan danas trpi posledice ozbiljnih povreda koje je pretrpeo i neophodna mu transplatacija tkiva, izjavio je njegov advokat, a prenosi CNN.

– Nijedan dan nije proveo bez bolova. Oni su više od ožiljaka na njegovom licu – dodao je advokat Ben Rubinovic.

Tužbu je porodica učenika podnela protiv Uprave za školstvo garda Njujorka i protiv Uprave obrazovanja zbog toga što nastavnike nisu obavestili o opasnosti eksperimenta, poznatog kao prikaz duge. Nastavnici hemije ovaj ogled izvode kako bi pokazali boje plamena tokom sagorevanja različitih metala ili soli. Kada je Janes sproveo taj ekspreiment u drugom razredu na času hemije, nastala je eksplozija koja je izazvala požar, navodi se u tužbi.

Nekoliko meseci posle incidenta, komisija Američkogdruštva hemičara zadužena za bezbednost izdala je saopštenje u kome savetuju školama da taj eksperiment više ne izvode.

– Nažalost, Uprava za školstvo i nastavnica nisu priznali da su bili nemarni, a upravo je nastavnica Ana Pul, pod čijim se nadzorom izvodio ogled, bila zadužena za bezbednost svih učenika tokom časa – navodi advokat.

Janes je zbog eksplozije pretpeo teške opekotine i povrede gornjeg dela tela koje su zahtevale operacije, koje su ga ostavile „unakaženog i sa trajnim ožiljcima“, piše u tužbi.

https://twitter.com/sandra_ov/status/1146405435077013505

U odluci porote navodi se da je 29 miliona dolara dodeljeno zbog pretrpljenog bola i patnje, a ostalih 29 miliona za buduće lečenje mladića.

– Ali to ne može promeniti prošlost, jer povrede koje je Alonzo pretrpeo bile su užasne. One su mu promenile život i ostavile mu trajne i užasne posledice na telu – izjavio je advokat.

Eksperiment sa duginim bojama više se ne izvodi u učionicama, naveo je Nik Paoluči, portparol Pravnog odeljenja grada Njujorka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar