U trendu

Učinite nešto lepo za sebe: Jedna jednostavna navika podstiče lučenje hormona sreće

Pravo je vreme da za sebe učinite dobre stvari. Lučenje hormona sreće možete podstaći na više načina. Bilo bi poželjno da primenite sve navedene metode, ali ako vam je previše počnite sa jednima pa ostale primenjujte postepeno. Veoma brzo osetićete boljitak.

Lučenje hormona sreće, odnosno oksitocina možete podstaći zagrljajem. A evo i na koje načine možete još učiniti dobre stvari za sebe.

Kroz različite aspekte brige o sopstvenoj dobrobiti mi zapravo odmotavamo sve one čvorove koje je naš ambiciozni i večito aktivni ego uvezao.

Zagrljaj

Dok se grlimo, naše telo luči oksitocin, odnosno hormon ljubavi, koji je odgovoran za osećaj povezanosti i utiče na naše dobre odnose. Ovaj hormon snižava nivo stresa i anksioznosti.

Da biste osetili prave blagodeti zagrljaja, ostanite zagrljeni sa voljenom osobom, detetom ili prijateljem bar sedam sekundi, piše Novosti Magazin.

Manje je više

Navikli smo da smo okruženi spravama i stvarima koje nam olakšavaju život i komunikaciju. Sada već mnogi od nas osećaju da propuštaju život ukoliko nisu pored kompjutera ili telefona.

Ipak, ne propuštamo ga. Život je upravo u nama i oko nas. Odredite makar sat vremena dnevno tokom kojih nećete pregledati mejlove, društvene mreže ili TV.

Pazite šta i kako jedete

Hrana nije tu samo da nas održi u životu. Od nje zaista možemo bolje da se osećamo. Uvedite u ishranu namirnice koje podstiču lučenje serotonina: banane, ananas, kivi, šljive, spanać i orahe. Sve ove namirnice pozitivno deluju na mozak.

Osim što je važno šta jedete, ne zaboravite i da je važno kako jedete. Napravite bar za jedan obrok dnevno prostor i atmosferu da zaista svesno uživate u obroku.

Žvaćite lagano, probajte da osetite sve nijanse ukusa i mirisa jela, kao i teksture. Zahvalite se hrani koju jedete i sebi što vodite računa o svom zdravlju i blagostanju.

Šetnja

Ukoliko se osećate kao da vas je ovaj dan pregazio i da nije moglo da prođe gore, dajte sebi malo oduška u šetnji. Čak i kratka šetnja može da vas oraspoloži i da vam pomogne da utišate buku u glavi.

Naravno, ne zaboravite da će šetnja podstaći lučenje endorfina, naših neurotransmitera sreće. Šetnje se preporučuju i kada zapnete u nekoj vrsti kreativne blokade. Napravite pauzu, izađite napolje i razbistrite glavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.