Ukleti 15. april: Katastrofe koje su pogodile svet baš tog datuma (video)

Požar koji je u ponedeljak 15. aprila progutao katedralu Notr Dam u Parizu potresao je ceo svet. Na ulicama francuske prestonice izašlo su hiljade ljudi i u suzama gledali kako nestaje važan deo njihove istorije i jedan od simbola grada, a emotivne reakcije i izrazi žaljenja pristizali su sa svih strana planete.

Znamenita katedrala duboko je ukorenjena u parisku istoriju još od 1163. godine, kada je počela njena gradnja i koja je trajala skoro dva veka. Vatrogasci su uspeli da spreče rušenje glavnog zvonika i pokušali da spasu verske relikvije i neprocenjiva umetnička dela.

– Ponovo ćemo izgraditi Notr Dam, zajedno – obećao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Baš tog 15. aprila svet su i u prošlosti pogađale velike tragedije koje su nosile za sobom razaranje grada, nebrojano povređenih i hiljade žrtava koje su ostale na dnu hladnog okena.

Bombaški napad u Bostonu

U Bostonu se tradicionalno svake godine održava jedan od najvećih maratona na svetu. Međutim, teroristi su odlučili da 15. aprila 2013. godine izvedu bombaški napad na tom sportskom događaju. Dve bombe eksplodirale su kada je prvi od 27.000 učesnika trke stigao na cilj.

– Video sam dve eksplozije. Prva je bila iza ciljne linije. Čuo sam jaki tresak, a onda se podigao dim. Nastavio sam da trčim, a onda čuo još jednu. Ljude su udarale krhotine, trčali su krvavi – prepričao je novinar Boston Heralda koji je trčao maraton.

U stravičnoj eksploziji poginulo je troje ljudi, od kojih jedan osmogodišnji dečak, a povređeno je 264 ljudi, od kojih su neki ostali bez ruku i nogu.

Katastrofa na Hilsborou

Mnogi se sećaju 1989. godine i katastrofe na stadionu u Holsborou, jedne od najvećih sportskih tragedija u istoriji. Na prepunom stadionu u Šefildu u Velikoj Britaniji u polufinalu FA Kupa igrala se utakmica između Liverpula i Notingem Foresta.

Zbog greške organizatora, na stadion koji može da primi 39.000 gledalaca pušteno je više od 54.000 navijača. Nakon što je neko otvorio zaštitnu ogradu, nastao je stampedo u kojem je poginulo 96 Liverpulovih navijača, a povređeno je više od 700 ljudi.

Nesrećni navijači ostali su zgnječeni i/ili pregaženi na ogradi. Istraga je pokazala da se skoro pola izgubljenih života, 41 od 96, moglo spasiti da su dobili odgovarajuću lekarsku pomoć nakon nesreće.

Potonuće ‘nepotopivog’ Titanika

Datum 15. april dobija još zlokobniji prizvuk ako se setimo još jedne tragedije koja se dogodila tog datuma 1912. godine. U ranim jutarnjim satima u severnom Atlantskom okeanu nakon udara u ledeni breg potonuo je britanski brod Titanik.

Ovaj veličanstveni putnički brod krenuo je na svoje prvo putovanje 10. aprila iz Sauthemptona u Njujork. Najgrandiozniji brod svog vremena, Titanik su zbog nepropusnih pregrada zvali „nepotopiv“.

Nakon samo četiri dana, oko 23.40 sati, Titanik je pri brzini od 22 čvora udario u ledeni breg koji je probio trup i brod je počeo da tone. U katastrofalnoj havariji živote je izgubilo 1.517 ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.