Umesto katanaca selfi: Novi dokazi ljubavi na Pariškom mostu

Romantične duše će morati da pronađu neki novi način da bi dokazale svoju ljubav: od 1. juna na čuvenom pešačkom mostu u Parizu „Pont des Arts“ je zabranjeno postavljati katance kao zalog ljubavi.

Naime, ljubavni parovi su godinama na ogradi mosta postavljali bravice ispisane svojim imenima, a ključeve bacali u Senu, kako bi njihova ljubav trajala večno.

Prema pisanju lista Figaro, od ponedljka, tokom nedelju dana, biće sprovedena akcija „otključavanja“ mosta Umetnosti, tokom koje će biti skinuti svi katanci, a koja će biti propraćena umetničkim performansom koji će trajati do kraja leta.

Rutual kačenja katanaca davao je izvesni šarm mostu, koji je izgrađen 1804. za vreme vladavine Napoleona kako bi povezivao Luvr sa ostalim delovima Pariza.

Prisustvo na hiljade metalnih bravica, međutim, počelo je da predstavlja ozbiljnu pretnju za strukturu mosta i po mnogima da narušava izgled građevine koja je pod zaštitom države.

Deo ograde se 2014. srušio pod težinom katanaca, zbog čega je most morao da bude zatvoren na nekoliko sati.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvala je zaljubljene parove da katance zamene selfijem. Ostaje da se vidi da li će taj njen predlog naići na pozitivan odziv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.