U trendu

Upamtite pravilo 3 puta 8: Držite se ovoga i uštedećete više para

Postoji puno složenih i efikasnih metoda kako uložiti novac i zaraditi više, ali je uglavnom potrebno imati dodatno znanje, talent ili angažovati finansijskog stručnjaka. Ipak, to ne znači da ne možete da uštedite više novca. Samo je potrebno naučiti drugačije pristupe i trikove.

Uložite u sebe

Najbolji ulog za vašu budućnost je ulaganje u sebe. Što ranije ovo shvatite, to je bolje jer bi trebalo da radite što više različitih stvari dok ste mladi.

Naravno, ovde je reč o učenju novih stvari i novom iskustvu. Ne misli se da bi trebalo da imate još jednu fakultetsku diplomu, već da pokušate da naučite nešto što vas zanima. Čitanje knjiga, onlajn kursevi, dobivanje sertifikata ili pohađanje programa za lični razvoj, sve su to savršene mogućnosti. Što više ulažete u sebe, to postajete vredniji.

Na internetu postoji veliki broj besplatnih predavanja i kurseva. Isprobajte ih kako biste videli u kojem smeru treba krenuti.

Upamtite pravilo 3 puta 8

Svi znamo da u proseku radimo 8 sati dnevno, spavamo 8 sati i imamo oko 8 sati dnevno slobodnog vremena. Svoje radno vreme prodajemo drugim ljudima, a vreme za spavanje odvajamo za naše telo. Dakle, jedini način da postanete bolji u nečemu je pametno utrošiti zadnjih 8 sati dana. Uradite nešto što bi vama bilo korisno u dugoročnoj perspektivi, kao što je poboljšanje veština koje već imate ili učenje novih.

Ako više zarađujete, više ćete moći i da uštedite.

Pažljivo pozajmljujte novac porodici i prijateljima

Iako volimo svoju rodbinu i prijatelje i brinemo se za njih, problem je u tome što oni mogu da imaju drugačiji način razmišljanja kada je reč o novcu koji su pozajmili od vas. Moguće je da se nadaju da ćete zaboraviti na dug ili im jednostavno oprostiti. Zbog ovog mogućeg nesporazuma može doći i do prekida dobrih odnosa. Dakle, ili nemojte uopšte pozajmljivati novac ili se dogovorite oko fiksnog roka za njegovo vraćanje.

Trošite manje i bićete slobodniji i fleksibilniji

Članci na temu sticanja bogatstva često preporučuju smanjenje potrošnje. Taj savet ima puno više smisla nego što izgleda na prvi pogled. Zamislite da idete na posao koji mrzite, da živite u mestu koje ne volite i da možete jednostavno promeniti to kada god poželite. Kada počnete da štedite više novca postajete fleksibilniji, i moći ćete raditi stvari koje su vam zaista važne.

Primenjujte pravilo 24 sata

Često se događa da su nam kupovine bazirane na emocijama ili je reč o impulsivnim kupovinama. Naime, kada trošimo novac na male stvari, iznos nije značajan i ima svrhu da se na brz način zabavimo. Kada saberete sve te stvari, shvatite da te kupovine nisu bile razumne.

Dakle, da biste smanjili troškove koji vam stvarno nisu potrebni, potrebno je primenjivati pravilo 24 sata. Pričekajte samo jedan dan da biste obavili željenu kupovinu. Vaše će se emocije smiriti i moći ćete da donesete konačnu odluku kako se stvarno osećate. Iznenadićete se koliko stvari zapravo nećete kupiti.

Svakog dana provedite barem jedan minut proveravajući svoje troškove

Ovaj je trik jako jednostavan, a omogućava da držite svoje troškove pod kontrolom. Potrošite samo jedan minut tokom dana na proveru i razmišljanje o svakoj pojedinačnoj kupovini koju ste obavili u tom razdoblju. To će vam omogućiti da detektujete problematične kupovine, usporite potrošnju i odredite količinu novca koja vam je potrebna za svaki dan.

Pre svake kupovine napravite poređenje

Još jedan način da usporite s kupovinom i date sebi vremena da razmislite o tome šta kupujete, a kako biste izbegli razočaranje u budućnosti, jeste da uvek napravite poređenje s nečim što vam je važno. Na primer, kada u prodavnici  vidite lepu haljinu koji vam zapravo ne treba ili je cena previsoka, razmislite na ovaj način: da li je ta haljina važnija od savršenog odmora sledećeg meseca?

Ne nasedajte na marketinške trikove

Velike kompanije koriste razne trikove da bismo kupili stvari koje nam nisu potrebne. Većina nam je tih marketinških trikova poznata, ali i dalje deluju i dalje verujemo u lažne popuste i rasprodaje, navodi Bright Side.

Da biste izbegli te trikove, treba imati na umu da svaki put kada postoji popust, to je uglavnom samo za proizvode koji su imali veću cenu ili nisu dobrog kvaliteta. Na kraju je proizvođač jedina strana koja pobeđuje u toj „igri“.

U kupovinu idite sami

Kada idemo u kupovinu s prijateljima, uglavnom potrošimo više novca. Posetimo više mesta nego što bismo to uradili da smo krenuli sami, a kada probamo odeću oni nas uglavnom ohrabruju da je kupimo. Naše opšte raspoloženje uvek je bolje kada idemo u kupovinu s prijateljima pa zato i želimo više da potrošimo.

Trik je jednostavan: kada želite da provedete vreme s prijateljima prošetajte zajedno parkom. Kupovina nikada ne bi trebalo da služi za zabavu, već je treba shvatiti kao ozbiljan zadatak.

Rešite se negativnih misli o novcu

Usprkos verovanju mnogih, naše ideje i misli imaju veliku snagu. Kada programirate sebe da mislite da je nemoguće zaraditi puno novca, nećete puno postići.

Ako ne verujete da možete postati uspešni, brzo ćete se umoriti od onoga što radite i mislićete da je sve to besmisleno, da ne postižete ništa, dokazujući sebi da ste bili u pravu. Kao eksperiment, pokušajte da promenite negativne misli o novcu i živite tako mesec dana. Iznenadićete se rezultatima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar