U trendu

Upotreba sredstava za dezinfekciju u društvu

Dešava se da s prijateljem, prijateljicom, kolegom, koleginicom odete na ručak ili na neki brz obrok. Trebalo bi pobrinuti se za higijenu ruku, a opet, niste sigurni da li je nepristojno u društvu koristiti neko sredstvo za dezinfekciju.
Svakako da je najgore što možete da učinite (a što i previše njih čini) da pre jela ni na koji način ne očistite ruke. Time ugrožavate sopstveno zdravlje, nekada ispadne krivo i osoblje restorana iako je uzročnik vašeg problema taj da niste oprali ruke. Međutim, dešava se da vam negde nije na raspolaganju toalet u kome možete oprati ruke, i tada vam preostaje ili da upotrebite vlažne maramice, ili neko od onih sredstava za dezinfekciju koja idu u zgodnim flašicama i za koje nije neophodna voda ni ispiranje. Savršeno je logično da upotrebite nešto od navedenog – samo što neka od tih sredstava, kao i neke od vlažnih maramica, imaju prilično oštar i neprijatan miris, što se osobi u čijem ste društvu baš i neće dopasti (ko još voli da jede uz snažan miris sredstva za dezinfekciju?).
Pravila pristojnosti kažu sledeće. Ako je moguće, izvinite se i za higijenu ruku pobrinite u toaletu – čak i ako tamo nema odgovarajućih sredstava za higijenu, možete da upotrebite sopstvena (već pomenute maramice ili sredstvo iz bočice). Ukoliko toalet iz nekog razloga nije dostupan, pokušajte da se za higijenu pobrinete držeći ruke ispod stola, to će ublažiti oštar miris.
Postoji još jedno rešenje, i ono je najelegantnije od svih. Ponudite sredstvom za dezinfekciju osobu u čijem ste društvu – tako ćete pokazati brigu za njegovo ili njeno zdravlje, učiniti lep gest, a pošto ćete sredstvo upotrebiti oboje (valjda neće odbiti priliku da očisti ruke pre jela!), pitanje oštrog i ne baš prijatnog mirisa neće se postaviti. Naravno, pomaže i ako sredstvo koje koristite ima prijatan miris – ima i takvih – ali je svakako bolje, u nedostatku takvog, upotrebiti ono neprijatnog mirisa nego ne očistiti ruke uopšte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.