U trendu

Upozorenje na vrele dane

Ovih dana je Veliku Britaniju i Zapadnu Evropu, relativno rano za ovo doba godine, zahvatio vreli talas, a tokom celog leta, i u Evropi i kod nas, očekuju se dani sa velikim vrućinama. Upozorenje je najpre stiglo iz Velike Britanije, gde je tokom prve nedelje Vimbldona naišao vreo talas, a očekuju se i naredni.

Izdato je upozorenje 2. nivoa za toplotu u celoj Engleskoj, sem na severoistoku. Topli talas širio se severno od Španije, preko Francuske, i stigao u Veliku Britaniju, ali i u druge zemlje Erope. Temperature su bile i preko 35 stepeni, a tokom leta se u nekim delovima Evrope očekuju periodi sa sličnim i višim temeraturama.

Sistem upozorenja na toplotu aktivan je u Engleskoj od 1. juna do 15. septembra. Nivo drugog upozorenja znači da se predviđa 60% šanse za visoku temperaturu u najmanje 2 uzastopna dana, što znatno može uticati na zdravlje ljudi. Predviđanja za vreo talas iznose 80% između utorka u 12 časova i četvrtka do 6 časova ujutru.

Pravila ponašanja važe i za nas, a i naš hidrometeorološki zavod uvek upozorava kada nadolaze vremenske nepogode, bilo da se radi o toplotnom talasu, kiši, vetru ili drugim vremenskim promenama visokog intenziteta.

Zdravstveni rizici

U saopštenju Zdravstvene zaštite za javno zdravlje Engleske navode da bez obzira na to što ljudi najviše vole da uživaju u lepom vremenu, visoke temperature mogu biti opasne, naročito za decu, starije osobe i hronične bolesnike.

Saveti za vrele dane:

  • izbegavajte sunce između 11 i 15 časova
  • nosite laganu odeću koja prekriva telo
  • obavezno nosite kape ili šešire da biste zaštitili glavu
  • ukoliko morate biti na suncu, koristiti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF) koji ujedno ima i UV zaštitu
  • nositi UV naočari za sunce
  • pijte dosta tečnosti (nosite flašicu sa vodom)
  • obratite pažnju na bebe, decu, starije i hronične bolesnike ukoliko su sa vama u društvu
  • nikada nikog ne ostavljajte u zaključano parkirano vozilo – to važi i za bilo koju životinju
  • izbegavajte jaku hranu, alkohol i pušenje tokom vrelih dana

Pored ovih saveta, pokušajte da ohladite svoj dnevni boravak i spavaću sobu tokom noći kako biste izdržali vreo dan. Za vreme najveće vrućine, zatvorite sve prozore i navucite zavese, a u kasnim večernjim, noćnim i ranim jutarnjim satima – sve otvorite i provetrite. Isključite i nepotrebna svetla i uređaje koja emituju toplotu. Odlazak u park gde ima hladovine ili u klimatizovanu javnu zgradu, pored reke ili gde ima drveća, može, takođe, pomoći.

Ramazan i vrućine

Specijalni savet izdaje se muslimanima koji poste tokom narednog ramazana. Muslimanski savet Britanije upozorava da je dehidratacija uobičajna za vreme posta i da predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje, pa se zahteva pažljiva ravnoteža između unosa hrane i tečnosti.

Savetuje se da svako ko ostane bez svesti, ne oseća se dobro ili je dezorijentisan, odmah prekine post. To se naročito odnosi na osobe sa visokim i niskim krvnim pritiskom, dijabetičare i ljude sa bolešću bubrega.

Napomene

Saveti u vezi sa ramazanom korisni su i za ostale osobe koje drže dijetu ili iz nekih drugih razloga smanjuju unos hrane. Hranu treba jesti u normalnim količinama kako bi se organizam izborio sa vrućinom, ali unos tečnosti nikako ne treba smanjivati tokom žege, naprotiv, treba povećavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar