U trendu

Upozorenje stručnjaka: Do 2040. ova će bolest pogoditi 288 miliona ljudi

Pregled objavljen u časopisu Američkog medicinskog udruženja (JAMA) ističe da se očekuje da će se globalna prevalencija makularne degeneracije (AMD) značajno povećati u naredne dve decenije.

Istraživači su ispitali narativne prikaze makularne degeneracije objavljene od 2018-2023., identifikujući 1.072 članka i uključivši 58 u svoju analizu.

Otkrili su da je oko 20 miliona ljudi u SAD i 196 miliona širom sveta trenutno pogođeno AMD-om, sa projektovanim povećanjem na 288 miliona do 2040.

Međutim, dr Talija Kaden, oftalmolog u Northvell Health-u u Njujorku, veruje da se očigledno povećanje može pripisati poboljšanim dijagnostičkim alatima, a ne porastu samog stanja. Kaden sugeriše da je rana dijagnoza korisna za bolje rezultate lečenja, a napredak u tehnologiji kao što je optička koherentna tomografija igra ključnu ulogu u preciznom otkrivanju.

Makularna degeneracija je povezana sa starenjem

AMD, ili starosna makularna degeneracija, vodeći uzrok ozbiljnog oštećenja vida kod starije populacije, uključuje nakupljanje naslaga u spoljašnjoj mrežnjači, što dovodi do degeneracije fotoreceptora. Iako simptomi možda nisu očigledni u ranim fazama, uznapredovali slučajevi mogu dovesti do značajnog gubitka vida. Neki stručnjaci tvrde da povećanje prijavljenih slučajeva može biti posledica poboljšanih dijagnostičkih mogućnosti.

Utvrđeno je da dodaci ishrani, uključujući visoke doze vitamina C i E, karotenoida, cinka i drugih, potencijalno usporavaju napredovanje AMD-a. Namirnice bogate antioksidansima i karotenoidima, poput voća, povrća i orašastih plodova, preporučuju se za opšte zdravlje očiju.

Faktori rizika za AMD uključuju starost, genetiku i faktore životne sredine kao što je pušenje. Održavanje dobrog vida na jednom oku povezano je sa manjom verovatnoćom da ćete imati značajne probleme sa vidom. Rana dijagnoza je neophodna za efikasan tretman, prenosi Krenizdravo.hr.

Iako pregled naglašava različite aspekte AMD-a, neki stručnjaci tvrde da određene informacije mogu biti zastarele zbog brzog razvoja lečenja. Kašnjenje u lečenju može dovesti do gubitka vida, naglašavajući važnost brze intervencije.

Suvi AMD, koji karakteriše makularno stanjivanje, nema specifičan tretman, dok se vlažni AMD često leči anti-VEGF injekcijama ili fotodinamičkom terapijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar