U trendu

Uradila DNK test pa saznala da 12 godina gaji tuđe dete: Zaprepastila se kad je saznala kako je zapravo do toga došlo

Kada su 47-godišnja Dona Džonson iz Solt Lejk Sitija u SAD i njena porodica uradili DNK testove, nisu mogli da pretpostave kakav će šok doživeti kada dobiju rezultate. Rezultati su pokazali da je njen suprug Vaner otac njihovog najstarijeg sina, dok je otac najmlađeg bio nepoznat.

„Očajnički sam pokušavala da shvatim šta se dešava i kako je to moguće, a onda sam shvatila da je sigurno došlo do zabune na klinici gde smo imali IVF“, rekla je Dona za The Sun.

Upoznala je svog muža Donu u srednjoj školi. Venčali su se 2003. i dobili sina Vanera mlađeg, koji sada ima 18 godina. Jedva su čekali da dobiju još jedno dete, ali je Vaner dobio stomačne probleme i operacija je prouzrokovala štetu koja je značila da nisu mogli da zatrudne i dobiju dete prirodnim putem. U martu 2007. imali su prvu rundu veštačke oplodnje koristeći Donina jajašca i Vanerovu spermu. Nije uspelo, ali su pokušali ponovo tog leta i uspelo je.

„Kada se u avgustu 2008. rodio naš sin Tim, to je izgledalo kao čudo. Kao i mnoga braća i sestre, dečaci su bili drugačiji“, rekla je Dona. Vaner Jr. imao je očeve plave oči i svetlu kosu, dok je Tim imao tamnu kosu svoje majke i bio je sportski nastrojen. „Bili smo srećna porodica i Vaner je obožavao oba dečaka“, nastavlja Dona.

Jednog dana kada su deca porasla, iz zabave su odlučili da urade DNK test kako bi saznali više o svom nasleđu. Šest nedelja kasnije, u avgustu 2019, dobili su rezultate i počeli da se pitaju ko je Timov biološki otac i da li im Tim može biti oduzet.

Kontaktirali su advokata koji ih je uverio da će ostati Timovi zakoniti roditelji, što je bilo veliko olakšanje. Ali Dona se trudila da posmatra kako se Vaner pomirio sa činjenicom da Tim nije biološki njegov: „Nije bio ništa drugačiji oko sebe, ali mogla sam da kažem da je bio u šoku. Utonula sam u depresiju i bilo mi je teško da se fokusiram na svoj rad kao nastavnik.“ Uz pomoć savetnika, odlučili su da Timu, koji je tada imao 12 godina, kažu istinu, misleći da bi bilo gore ako to sazna kao odrasla osoba.

U oktobru 2020. Vaner je odveo Tima na sladoled da objasni novonastalu situaciju. „Kada su se vratili, zagrlio sam našeg sina, govoreći mu koliko ga volimo. Bio je veoma tih i rekao je da i on nas voli“, kaže Dona.

Kasnije joj je Vaner rekao da je Timu, kada je objavio vest, trebalo nekoliko sekundi da ih obradi, a zatim je rekao: „Stvarno? Volio bih da znam kako bih izgledao sa tvojim genima.“ Tim je to uradio sa takvom zrelošću, kao i Vaner Jr, koji je rekao da mu je Tim i dalje brat.

Nekoliko nedelja kasnije, Tim je rekao da želi da pronađu njegovog biološkog oca. Njegovi roditelji su poštovali njegovu odluku, ali su bili zabrinuti šta bi se moglo dogoditi. Koristeći još jedan DNK test, pronašli su ženu za koju su mislili da je Timova biološka tetka. Više kopanja pokazalo je blog koji je napisao njen brat, čovek po imenu Devin Meknil, koji je živio u Koloradu. Videli su da je oženjen i da ima decu. Pronašli su Devinov broj na mreži i znali su da će im ovaj poziv promeniti živote. Ali to je želeo Tim, pa je u martu 2021. Vaner nazvao broj.

Nakon toga, Vaner je rekao da je Devin, 47, bio razumljivo skeptičan, ali je pristao da uradi DNK test. Dva dana kasnije, svi su razgovarali na FaceTime-u. Donina anksioznost je bila ogromna, ali Devin i njegova 46-godišnja supruga Keli bili su veoma slatki, prihvatajući da se od njih ništa ne očekuje. „Ne bi bilo borbe za starateljstvo, jer smo svi verovali da je Vaner Timov otac. Samo smo hteli da shvatimo kako se to dogodilo i šta da radimo“, kaže Dona, „Shvatili smo da smo istog dana, pre 14 godina, bili u istoj klinici za vantelesnu oplodnju. Otišla sam na vađenje jajne ćelije, a Keli je otišla na implantaciju embriona za svog najstarijeg sina Talona.“

Neverovatna istina

DNK testovi su potvrdili da je Devin bio Timov otac kao i Talonov – uzorci sperme nisu zamenjeni; umesto toga, Devinov je nekako upotrebljen za oboje. Tim je bio uzbuđen kada su im rekli da su pronašli Devina, a njih dvoje su se sreli u junu 2021. u parku u blizini njihove kuće. „Pokušala sam da ostanem što smirenija dok smo nas četvoro pozdravljali Devina, Keli i njihovu decu, Talona (15), Pakstona (10) i Londina (8)“, priznaje Dona. „Zagrljaji stranca koje sam rodila je nadrealno, ali deo moje anksioznosti je nestao kada su deca počela da se igraju.“

Kada je Tim otišao da postavi Devinu pitanja koja je pripremio, na primer koliko je visok u svojim godinama, i Dona je videla kako su se dobro slagali, konačno je uspela da se opusti: „Bilo je čudno videti ih zajedno, ali nekako dobro .’ Videla je mnogo sličnosti u njihovim manirima i interesovanjima – više od onoga kako su izgledali. Nekoliko sati kasnije, Vaner je pitao Tima da li želi fotografiju sa Devinom, a Tim je odgovorio da bi voleo fotografiju sa obojicom očeva. ‘Umalo da sam zaplakao u tom trenutku. Ako je on mogao da se nosi sa tim briljantno, mogu i ja“, rekla je Dona.

Uz redovne poruke, pozive i video ćaskanje, ponovo su se sastali sa Devin, Keli i njihovom decom u novembru 2021. i posetili ih u Koloradu prošlog leta. Nagodili su se vansudskim putem sa klinikom 2022. „Još uvek ne znamo kako se to dogodilo i frustrirajuće je što industrija ne štiti porodice kojima služi na pravi način. Keli i Devin su divni ljudi. Osećaju se kao produžetak naše porodice – nema tajni ili stida, samo dve porodice koje se bave ljubavnim i prijateljskim pitanjima“, objašnjava Dona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.