U trendu

Uradite ovaj jednostavan kućni test od 10 sekundi i procenite koliko dugo ćete još živeti

U rezultatima studije objavljene ovog leta u Britanskom magazinu za Sport, otkriva se da sobe koje nisu u stanju da stoje na jednoj nozi 10 sekundi u srednjoj i starijoj dobi imaju skoro 50 posto veće šanse da će umreti prerano.

Naučnici su procenili da na testovima zdravlja, gde se sedam godina proveravala ravnoteža kod osoba starih od 51 do 75 godina, a u grupi od 1.700 ispitanika, otprilike njih 123 umrlo od različitih uzroka, piše health.harvard.edu.

Nakon što su uporedili godine, telesnu težinu, postojeće bolesti, naučnici su utvrdili da je pad na testu ravnoteže povezan s 83 posto višim rizikom od smrti za vreme trajanja studije, ako se uporedi s onima koji su test odradili.

Studija je otkrila da se samo radi o povezivanju (ne uzroku i posledici) između mogućnosti da su uspešno završili test ravnoteže i smrti.

Ali ako želite i vi proveriti možete li stajati na jednoj nozi 10 sekundi, možete od toga imati i koristi jer ćete tako vežbati ravnotežu i smanjiti šanse da će doći do pada, bez obzira utiče li to na dugovečnost.

Evo kako napraviti test:

Stanite blizu oslonca, ako će vam zatrebati. Ruke raširite i stanite na jednu nogu, drugu podignite do kolena. Tako morate izdržati 10 sekundi. Sve ponovite još jednom s drugom nogom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar