Uradite ove stvari do kraja godine: Sreća će ispuniti vaš dom, a godina koja dolazi doneće blagostanje

Feng šui, drevna kineska veština uređenja prostora, podrazumeva određena pravila i smernice za uspostavljanje povoljnog energetskog toka u domu. Neke od njih možete primeniti krajem godine.

Saznajte kojih pet stvari treba da uradite u domu pre kraja 2023. kako bi u 2024. ušli sa pozitivnim vibracijama i više sreće, piše Sensa.

Pustite sreću unutra

Jedan od najvažnijih delova vašeg doma jesu ulazna vrata, kroz njih vam ulaze sve prilike. Kako biste januar započeli srećno i narednu godinu, vaš kućni broj ili broj stana treba da bude vidljiv. To simbolizuje da će vas sjajne prilike, srećne okolnosti i dobri ljudi lakše pronaći. Vrata ne bi trebalo da imaju okrnjenu boju i da budu slomljena, a takođe je važno da zvono funkcioniše. Trebalo bi da se vrata mogu otvoriti za najmanje 90 stepeni, a ulaz bi trebalo da bude čist.

Očistite vazduh

Tokom zimskih meseci i nižih temperatura, prozori su nam više zatvoreni u domu. Potrebno je svakog jutra i večeri da provetravate prostor, čak i kada je napolju hladno. Kako biste uneli dodatni nivo kiseonika, unesite biljke u dom jer su prirodni pročišćivači vazduha. U neiskorišćeni kuitak doma stavite biljku, to će povoljno uticati i na vašu energiju. U feng šuiju biljke koje rastu nagore povećavaju chi. pozitivnu feng šui energiju.

Napravite kutak samo za sebe, aktivirajte mirise

Feng šui stručnjak Suzan Čan objašnjava da su zimski meseci više u skladu sa jin energijom (prigušeniji od svetlijeg i smelijeg janga): decembar, januar i februar su tiši, mračniji meseci koji nas pozivaju na više odmora, opuštanja i aktivnosti kod kuće. U ovim mesecima je važno da imate prostor za sebe, mirnu i tihu prostoriju u kojoj možete da se povežete sa sobom. Učinite i svoj dom toplijim, pa postavite tepihe na drvene podove. Obogatite zimsku energiju mirisima eteričnih ulja ili mirišljavim svećama, a najlepše će u hladnim danima prijati mirisi tamjana ili sandalovine.

Neka mir vlada u spavaćoj sobi

U prazničnom periodu krajem godine i početkom sledeće, imaćete puno aktivnosti, ali ne zaboravite na preko potreban odmor i san. Da biste negovali jin, kaže Čan, najbolje je držati elektroniku (kao što su telefoni, televizori i računari) van spavaće sobe, kao i stvari vezane za posao. Ako ne možete da ih potpuno uklonite, možete ih pokriti – prekrijte krpom električni uređaj i staviti radne papire u zatvoreni ormarić ili u fioku. I koliko god da je primamljivo čuvati stvari ispod kreveta, Čen kaže da ih ograničite na meke stvari, kao što su letnja odeća i posteljina, i da ne pretrpavate u kutije. Važno je da prostor bude oslobođen od previše stvari, da prodiše.

Otpustite ono što ne volite

Krajem godine je posebno važno da se oslobodite svih onih stvari koje ne volite i koje vam ne prijaju kako bi u život ušle nov ei pozitivnije. Razmislite koje stvari u vašem domu vam više ne koriste, podsećaju vas na neke loše stvari, kvare vam, raspoloženje, ili su nekorisne i samo zauzimaju prostor. Zahvalite se na svemu što imate, a ono što vam više ne treba poklonite, donirajte, reciklirajte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.