U trendu

Uradite ovo pre odlaska u prodavnicu: Štedi novac i pomaže vam da smršate

U većini slučajeva jedemo nezdravo jer u kući držimo nezdravu hranu, kao što su industrijske grickalice, gazirana pića i slično. Istraživanja su pokazala da se možemo odupreti kupovini nezdrave hrane ako uradimo sledeće pre odlaska u prodavnicu, piše Inside Science.

Kupci koji jedu zdrave grickalice pre nego što krenu u prodavnicu biraju zdravije opcije kada se nađu između polica supermarketa. Ovo je zaključak studije sprovedene pod vođstvom dr Anera Tala iz laboratorije za hranu i brendove u časopisu Psychology & Marketing.

Ispitanici su podeljeni u tri grupe: jedna je pojela krišku jabuke pre odlaska u prodavnicu, druga keks, a treća je otišla na prazan stomak. Istraživači su otkrili da oni koji jedu jabuke kupuju 28 odsto više povrća i voća nego oni koji jedu kekse, i 25 odsto više od onih koji ništa ne jedu.

Slične rezultate su dobili i istraživači iz druge studije koji su kupcima davali čašu čokoladnog mleka pre odlaska u prodavnicu. Jednoj grupi je rečeno da je to punomasno i zdravo mleko, a drugoj da je to dekadentno piće. Oni koji su mislili da piju nešto zdravo, birali su i zdraviju hranu u prodavnici.

„Sve što vas vodi ka zdravijem razmišljanju, bilo da je u pitanju zdrava hrana ili nešto drugo, takođe može uticati na vaše odluke o kupovini“, zaključio je dr Tal. Upravo zbog toga, ako želite da se zaštitite od gomilanja nezdravih proizvoda u svom domu, pojedite komad voća ili povrća pre odlaska u prodavnicu, savetuju stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.