U trendu

Uvek vam je hladno? Ovi zdravstveni problemi mogli bi da budu krivci

Svi imamo jednog prijatelja ili člana porodice koji se uvek žali da mu je hladno. Čak i na vrhuncu leta oni imaju hladne ruke ili stopala i žale se da im je zima.

Ženama je često hladnije nego muškarcima, a uzrok tog fenomena objasnili su stručnjaci iz Izraela koji veruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova.

Osim toga, postoji nekoliko zdravstvenih stanja koja takođe mogu biti krivac za to što vam je neprestano hladno.

Raynaudova bolest

Iako u većini slučajeva ne uzrokuje ozbiljne probleme, Raynaudova bolest utiče na cirkulaciju pa nekim ljudima može uzrokovati osećaj hladnoće. Nekima će zbog toga vrhovi prstiju biti bleđi, a drugima koža plava. U ovom slučaju možete održavati toplotu doma, nositi toplu odeću, posebno na rukama i nogama, i vežbati jer to poboljšava cirkulaciju.

Hipotireoza

Pišući za The Conversation, profesor Adam Tejlor rekao je da je hipotireoza ili neaktivna štitna žlezda još jedno stanje zbog kojeg vam može biti hladno. Ovo se stanje obično leči sintetičkim hormonima.

Hormonalni problemi

Hormoni uključeni u menstrualni ciklus mogu uticati na telesnu temperaturu žene.

„Brojni polni hormoni deluju na sistem koji reguliše našu temperaturu. Na primer, estrogen uzrokuje širenje krvnih sudova, što pomaže u smanjenju telesne temperature, dok progesteron ima tendenciju da uzrokuje višu telesnu temperaturu. Sintetički progesteron, koji se nalazi u oralnim kontraceptivima, uzrokuje dugotrajno povišenje telesne temperature“, tvrdi profesor Tejlor i dodaje da je pre ovulacije temperatura u žena oko 35.9 stepeni, a nekoliko dana kasnije doseže vrhunac i iznosi oko 36.7 stepeni Celzijusa.

Arterioskleroza

Profesor Tejlor ističe da je arterioskleroza, koja je rezultat nakupljanja plaka na krvnim sudovima, takođe jedan od uzroka osećaja hladnoće.

„Postoje različite vrste ovog stanja, ali ono koje najčešće uzrokuje osećaj hladnoće je bolest perifernih arterija, pri čemu su arterije koje dovode krv u vaše udove sužene“, tvrdi.

Dijabetes

Ako su simptomi suptilni ili ih uopšte nema, može proći prilično dugo dok ne dobijete dijagnozu dijabetesa. Ključni znakovi uključuju češće odlaske na WC, preteranu žeđ i umor, a osećaj hladnoće jedan je od ređih znakova tog stanja.

Anemija

Kada neko ima nedostatak gvožđa, koje dobijamo unosom mesa, tamnog lisnatog povrća i mahunarki, ruke i stopala mogu biti hladniji, ali češći simptomi su kratkoća daha i umor.

Stanje srca ili problemi s cirkulacijom

Mnogi ljudi pate od problema sa srcem ili cirkulacijom, ali neka od tih stanja neće biti dijagnostikovana. Hladna stopala mogu biti znak zanemarenog, ali ozbiljnog stanja koje se naziva periferna arterijska bolest. Nastaje kada nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograniči protok krvi u nogama.

Ako sumnjate u bilo koje od navedenih stanja, posavetujte se sa svojim lekarom o daljim koracima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)