Uznemirujuće prognoze UN: Milion vrsta pred izumiranjem! (video)

Ujedinjene nacije su objavile izveštaj prema kom je milion vrsta biljaka i životinja u opasnosti od izumiranja, a da je ljudska vrsta ugrožena jer joj predstoji opasnost od nedovoljno hrane i zdrave vode za piće.
Kako je preneo „Njujork tajms“, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta je posledica razvoja ljudske zajednice, a tu su informaciju prenele samo tri televizijske mreže u SAD.

Ovaj izveštaj UN pripremili su brojni ekolozi i naučnici iz 131 zemlje-članice UN. Izveštaj ima 1.500 strana i biće u celini objavljen ove sedmice u Parizu, a rezime na 40 strana namenjen medijima je upućen na adrese svih zemalja-članica UN.

Prema oceni naučnih krugova, ova istraživanja su veoma uznemirujuća.

Već sada je za 20 odsto opao broj biljaka na njihovim prirodnim staništima, a isto važi za sve vrste životinja, od bubica do velikih sisara. Taj proces se odvijao tokom proteklih 100 godina, otkako su biolozi počeli da prate stanje među biljkama i životinjama.

Aktivnosti ljudi kao što su ribolov, krčenje šuma i nedozvoljen lov ugroženih vrsta životinja doprineli su stanju kakvo je danas. Čovečanstvo je prešlo broj od sedam milijardi i to menja životnu sredinu takvom brzinom kakva do sada nije zabeležena.

Postoji mogućnost da će izumreti 40 odsto životinja koje žive u vodi i na suvom, trećina morskih sisara, trećina korala i više od pola miliona životinja koje žive na tvrdom tlu. Aktuelno izumiranje živog sveta na Zemlji nikada dosad nije išlo takvom brzinom, konstatovali su autori izveštaja.

Globalno otopljavanje pogoršava brzinu izumiranja barem za pet odsto, konstatovali su ekolozi.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Balkan

    Iskreno nisam u opste iznenadjen niti razmisljam u tom pravcu. Naime, mi smo kao ljduska svesna bica ucinili sve da unistimo ovu planetu, postoje ljudska bica koja nemaju nameru da povuku kocnicu da dozvole prirodi da se obnovi i ocisti, prema tome dobicemo kao bumerang ono sto smo posejali. Ziveli

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike