U trendu

Vaša kuca laje

Psi su divni mezimci koji najčešće jako vole svoje vlasnike, ali vole i da laju, a ljudi baš i ne vole da to lajanje slušaju. Svaki pas će manje ili više lajati, problem nastaje onda kad laje previše. Srećom, taj problem je uglavnom moguće rešiti na zadovoljstvo svih.
Pas laje iz različitih razloga. Najčešće je to lavež upozorenja: kad vam neko pozvoni na vrata, kad neko priđe blizu vašem stanu, nekada i na neku pticu, mačku i slično. Time pas brani teritoriju, što mu je, kao psu, "posao", i u prirodi mu je da to čini. Lavež nekada i ne smeta mnogo vlasniku, ali bi mogao da zasmeta komšijama, pa bi bilo dobro pobrinuti se da vaša kuca ne laje previše.
Psu je u principu dobro u dvorištu, ali kada niste kod kuće, za neke pse nije loša ideja da ih ostavite u kući. Tako će osećati obavezu da brane samo kuću, ne i celo dvorište, pa će manje lajati, plus će se i lajanje manje čuti. I za psa je bezbednije tako, u slučaju da imate komšije koje ne podnose pse i koji bi vam mogli povrediti mezimca. Većina pasa može da nauči da ne laje mnogo kada ih ostavite same, ali neke vrste, kao bigl ili većina lovačkih pasa, odgajane su da budu u čoporu, pa bi kuce ovih rasa, ostavljene same, mogle da laju po ceo dan u nadi da će tako naći društvo.
Nema efekta vikati na psa jednom kad počne da laje, jer će pas samo pomisliti da ste mu se pridružili u lavežu. Psa bi što mlađeg trebalo istrenirati da na komandu prestane s lajanjem – komandu koja se izgovara tiho (učenje najlakše ide uz davanje nagrade psu kad posluša naređenje). Dopustite mu da lane jednom-dvaput kad je neko pred vratima, jer mu je u prirodi da vas upozori na to da se neko približava teritoriji, a zatim izgovorite komandu na koju ste ga naučili.
Ako pas neprekidno laje, to već nije normalno. Najčešće se radi o nesrećnom psu koji je počeo problematično da se ponaša. Psima koji se tako ponašaju uglavnom nedostaju druženje i kretanje. Ako vaš pas laje na svaka kola koja prođu i čak i na dobro poznate osobe koje vas često posećuju, konsultujte se s veterinarom ili dreserom pasa. Naravno, dobro bi bilo već prilikom izbora mezimca odabrati onu kucu koja se po karakteristikama uklapa u vaš stil života (recimo, ne birati psa koji ne podnosi samoću ako živite sami i po ceo dan niste kod kuće).
U principu, problem lajanja rešava se dobrom dresurom i uz puno ljubavi i pažnje prema mezimcu – srećna kuca ne laje previše, a svaki ljubitelj životinja zna da je normalno da se pas povremeno oglasi. Što se tiče onih kojima zasmeta baš svaki put kad pas zalaje, tu se radi o osobama kojima sve živo smeta, pa tu nema pomoći – čak i da nemate psa, našli bi već nešto što im smeta kod vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar