U trendu

Svoja muka najveća

Nije nikakva retkost da vam se neko žali, a vi se upitate o čemu ta osoba priča, zar je to nešto što je problem, ili nešto na šta vredi trošiti toliko reči. Pa, vaši problemi su mnogo veći! Moguće je da jesu, ali su vaši – a tu osobu muče njeni sopstveni, kakvi god da su.
Recimo, ta osoba vam se žali kako je potrošila 200 evra kod kozmetičarke i sad će morati i te kako da pazi šta radi s novcem, bar dok joj ne stigne nova plata. A vi niste sigurne ni da ćete imati za hleb i jogurt do kraja meseca. Ili, ta osoba vam šmrca o nečemu što se desilo pre 20-30 godina, i dalje je boli što je to tako ispalo, a vi u ovom trenutku imate „gorući“ zdravstveni problem.
Stvarno, o čemu ti ljudi pričaju? Zar su to problemi? Kad vam to padne na pamet, pokušajte da se setite da se ni vaši problemi nekome ko je u još goroj situaciji ne bi činili toliko strašnim. Veliki zdravstveni problem? To je svakako teška stvar, ali zamislite da ste negde gde nikakve medicinske pomoći ni olakšanja muka nema – a mnogo ih je koji žive u takvim uslovima. Ne znate hoćete li imati za hranu do kraja meseca? Veliki je broj onih koji danima ništa nisu jeli.
Poenta? Svakome je njegov sopstveni problem najveći, jer je njegov. Što znači, s jedne strane, da ničiji problem ne treba omalovažavati, niti tu osobu vređati. Možda se ona bavi potpuno pogrešnim stvarima, i „od komarca pravi magarca“; možda, iz vašeg ugla gledano, ona sama sebi izmišlja probleme jer nikakvih krupnih stvari u životu nema, ali to je njen život i njen izbor, i ako vam njene žalbe smetaju, možete pokušati da se učtivo sklonite, ne omalovažavajući je. A s druge strane, to što je svakom njegov problem najveći znači i da ne treba osećati stid kada se požalite nekome ko je u težoj situaciji od vaše – jeste toj osobi još lošije nego vama, ali i vama je loše, i vi imate svoju muku, i pomaže ako vas neko sasluša. I ako toj osobi ne smeta da vas sasluša, voljna je da to učini, treba prihvatiti taj dar od nje, i uzvratiti kad budete u prilici, bilo slušanjem, bilo nekom drugom pomoći, onoliko koliko ste u stanju da pružite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.