U trendu

Vaskršnjim ponedeljkom počinje Svetla nedelja, žene posebno obratite pažnju na jednu stvar!

Pravoslavni vernici danas slave Vaskršnji ponedeljak i drugi dan Vaskrsa. Običaji nalažu da se na Uskršnji ponedeljak nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. Svaki gost dobija obojeno jaje, a organizuju se i litije. Vaskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa, a postoje i običaji za koje možda niste znali

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, na današnji dan se zadržao jedan interesantan običaj, polivanje devojaka vodom. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku. Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge.

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi te godine. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Ovo je dan za radost i veselje. Zato, neka to bude jedino „pravilo“ koje treba da „ispoštujete“ na današnji dan – radujte se, smejte se i provedite vreme sa onima koje volite.

Vaskršnji utorak, prema narodnom verovanju, jedini je dobar utorak u godini. Ako je u Svetlu sredu nebo zvezdano, stariji ljudi tvrde da će godina biti izuzetno rodna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar