U trendu

Važna lekcija: Kad vas neko vređa, uradite OVO…

Nažalost okruženi smo toksičnim, nesrećnim ljudima. Misle da će sebe uzdići tako što nas vređaju. Kako da reagujete na njihove provokacije? Stara budistička priča daće vam važnu lekciju!

Bio jednom davno jedan mudri stari samuraj. Imao je grupu učenika i učio ih mudrosti i borilačkim veštinama. Jednom, tokom nastave, došao mu je mladi ratnik, poznat po svojoj neljubaznosti i okrutnosti.

Njegova omiljena taktika bila je metoda provokacije: vređao je neprijatelja, nervirao se, prihvatao izazov, ali je usled besa pravio jednu grešku za drugom i gubio bitku.

Tako se i ovog puta dogodilo: ratnik je uzviknuo nekoliko uvreda i počeo da posmatra reakciju samuraja. Ali on je mirno nastavio da drži čas, pokazuje veštine i uči ih lekcijama. Ovo se ponovilo nekoliko puta. Kada samuraj po treći put nije reagovao, borac se razdraženo udaljio.

Učenici su pažljivo i sa interesovanjem posmatrali šta se događa. Nakon što je borac otišao, jedan od njih nije mogao da izdrži da ćuti i pitao:

– Učitelju, zašto ste podnosili njegove napade? Trebalo je da ga izazovete na bitku!

Mudri samuraj je odgovorio:

– Kada vam neko donese dar, a vi ga ne prihvatite, kome on pripada?

„Pa onda i dalje pripada osobi koja je želela da vam da poklon.“ – odgovorili su učenici.

„Isto važi i za zavist, mržnju i uvrede. Dok ih ne prihvatite, pripadaju samo onome ko vam ih upućuje i zapravo se odnose na njega.“

Ne dozvolite da tuđa tama gasi vaše svetlo. Osoba koja vas vređa ne govori ništa o vama, već samo o samom sebi. Tužan je čovek koji mora drugog da uvredi da bi se on osećao bolje, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)