U trendu

Večita dilema: Koliko novca bi gosti trebalo da stave u kovertu za mladence

Sezona svadbi je uveliko u toku, a navodno svi kapaciteti su popunjeni do proleća 2023. godine. Pandemija je ostavila traga, pa se ove godine svi ponašaju kao da nikada ranije nisu išli na more i kao da nikada kasnije neće ništa slaviti. Svadbe su uveliko zakazane, a potencijalni gosti se hvataju za glavu i pri pomisli na novčanik.

Novac je potrebno odvojiti ne samo za mladence, već i za haljinu ili odelo, tašnu, cipele, frizuru i šminku, a tu je i taksi. Zato ne čudi da se ljudi potajno nadaju da će sve svadbe posle Kovid-19 biti intimnije, pa da neće morate da troše novac. Ukoliko zapne, tu je komšiluk i familija da se pozajmi kako se ipak ne bi brukali, ali postavlja se pitanje koja je to suma koju tačno treba odvojiti u koverti za poklon srećnom paru?

Usluge su sve poskupele, što znači da sada ceremonija sklapanja braka košta mnogo više nego prethodnih godina. Navodno je poskupelo čak 30%. Da li to znači da i gosti treba sada da umesto 50 evra ponesu 65?

Neko nepisano pravilo je da na svadbu ne idete ukoliko nemate 50 evra za kovertu. Tačan odgovor je da bi vi trebalo da odnesete onoliko novca kojim nećete oštetiti mladence, dakle da “pokrijete” svoje mesto i mesto vašeg partnera.

– Sve je poskupelo. Mislim da je i dalje sasvim u redu da se ponese 50 evra ako idete sami, ali ako idete u paru više nije korektno poneti 50 evra, pogotovo ne u Beogradu. Vi tom cifrom uglavnom ne pokrivate mesta, tako da bih ja sada da krenem negde sa mužem odnela 100 evra. Razlog više je što se posle pandemije retko ko operedljuje za veliko venčanje, a ukoliko ste pozvani na svadbu znači da ste prilično bliski. Za bliske ljude je korektno dati 100 evra – rekla je Ivana iz Beograda, a piše Republika.rs.

– Moja svadba bila je 2010. godine i primetila sam da su pojedini gosti sa kojima nisam bliska donosili i po 30 evra. Oni sa kojima sam bliža su donosili 50 evra. Bliska familija i rođaci,  kao i kumovi donose više, oko 200 evra. Međutim čujem da je sada sve poskupilo oko same organizacije venčanja, a budući da skače cena mesta, logično je da je neophodno i da gosti više novca sada odvoje – rekla je Marija iz Kragujevca.

Smatra se i da je broj članova koji iz jedne kuće ide na svadbu presudan kada je cifra u pitanju.

– Nije isto da li mi idu samo sin i snaja, ili i suprug i deca i ja. Ne možemo da ponesemo 50 evra, a da krene nas 6 iz jedne kuće. Ja imam svesku u kojoj beležim sve šta je ko mom sinu doneo, tako isto nosim i ja njima. To znači da kad god idem na svadbu pogledam koliko mi je taj komšija recimo doneo kada se meni ženio sin. Neću se sigurno obrukati da ponesem manje nego što je on meni – navodi Jelica iz Obrenovca.

Popularna sveska u kojoj se zapisuje ko koliko donese para na svadbu postoji i danas. To znači da jednu osobu zadužite da vodi računa o kutiji sa novcem i zapisuje ko od gostiju koji dolaze na venčanje donosi kovertu, budući da neke koverte nisu potpisane. Nepisano pravilo je da je na pitanje šta rade mladenci prve bračne noći, odgovor je da oni broje novac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)