U trendu

Veliko otkriće naučnika: Šest znakova koji se javljaju 24 sata pre smrti

„Ništa se u životu ne mora, osim da se umre“, stara je to poslovica koji slušamo od malih nogu. I ubrzo shvatimo da je i više nego tačna. Smrt je neizbežna i upravo zato se trudimo da o njoj ne razmišljamo. Ali znamo li šta se događa tik pre nego što osoba umre i može li se taj trenutak prepoznati?

Jedan stručnjak rekao je kako je smrtni hropac znak sigurne smrti koja nekoga čeka tokom sledeća 23 sata, piše „New York Post“.

Ovaj se fenomen događa u trenutku kada osoba nije u mogućnosti da guta. Osoba kojoj je smrt blizu disaće drugačije, a taj jedinstveni zvuk deo je tog fenomena, kaže dr. Danijel Marel, sa američkog univerziteta u Alabami. Iako je zvuk stravičan, doktori uveravaju da osoba ne oseća nikakav bol.

U takvim slučajevima medicinsko osoblje može pomoći i ublažiti pacijentovu muku okrećući ga na bok da mu se oslobode disajni putevi.

Ostali znakovi koji ukazuju na brzu smrt su: zbunjenost, učestalo zevanje kako bi se došlo do više kiseonika, gubitak svesti i ponovno vraćanje, inkontinencija, promena telesnog mirisa, uznemirenost, tamne modrice, ljuštenje kože.

Prošle godine neurolog dr. Kameron Šo otkrio je šta se događa 30 sekundi pre nego neko umre. Kaže da već u prvih 10 do 20 sekundi gubimo osećaj za sebe, izgubi se osećaj za humor, mogućnost razmišljanja. Tvrdi da i zaista postoji svetlo na kraju tunela, ali to ne znači nužno da i postoji život nakon smrti.

– Znamo da se taj fenomen događa u trenutku kada mozak više ne prima kiseonik – naglasio je on.

Dodaje kako će osoba u tom trenutku i stvarno razmišljati o svom životu i nekim uspomenama i učiniće mu se kao da mu život leti pred očima. A sva vantelesna iskustva nisu stvarna, već je to samo trik našeg mozga, naglašava lekar, a prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar