U trendu

Veliko otkriće o Teslinom ventilu i to posle 100 godina

Naučnici su otkrili nove potencijalne primene ventila koji je izumeo i patentirao poznati inženjer Nikola Tesla pre 100 godina.

Istraživači su sproveli niz testova koristeći „Ventilski vod“ ili Teslin ventil. Rezultati su otkrili da je ventil mnogo sposobniji nego što je Tesla pretpostavio.

Prema eksperimentalnim rezultatima, objavljenim u ponedeljak u časopisu „Nature Communications“, uređaj bi mogao da se koristi za korišćenje vibracionih frekvencija u motorima i drugim turbinama za pumpanje goriva, rashladnih tečnosti, maziva i drugih gasova i tečnosti.

Tesla je razvio novi ventil – niz međusobno povezanih, ali asimetričnih petlji u obliku suze – za kretanje tečnosti u jednom smeru bez ikakvih pokretnih delova.Ispitivanja su pokazala da je ventil prilično sposoban da usmerava protoke napred, ali manje spretan u okretanju protoka.

Međutim, naučnici su pretpostavili da bi nedostaci ventila u stvari mogli da učine uređaj korisnim u situacijama kada protoci moraju precizno da se kontrolišu.U nizu eksperimenata, istraživači su merili otpor ventila prema protocima u oba smera. Rezultati su pokazali da ventil pruža mali otpor pri sporim brzinama protoka, ali pri većim brzinama protoka iznad određenog praga, ventil počinje da se odupire obrnutim protocima.

„Presudno je da ovo uključivanje dolazi sa stvaranjem turbulentnih tokova u obrnutom smeru, koji cev„ zapuše „vrtlozima i prekidajućim strujama“, rekao je stariji autor Leif Ristrop u saopštenju za štampu.

„Štaviše, turbulencija se pojavljuje sa daleko nižim brzinama protoka nego što je ikada ranije primećeno za cevi standardnijih oblika – do 20 puta nižom brzinom od konvencionalne turbulencije u cilindričnoj cevi ili običnoj cevi. To pokazuje snagu koju ima da kontroliše protoke, koji bi mogli da se koriste u mnogim aplikacijama „, rekao je Ristrop, vanredni profesor na Institutu za matematičke nauke „Courant“ na „Univerzitetu Njujork“.

Eksperimenti su takođe pokazali da ventil pomaže u uglađivanju isprekidanih ili pulsirajućih tokova, za razliku od načina na koji AC-DC pretvarači pretvaraju naizmenične struje u jednosmerne.

„Mislimo da je ovo Tesla imao na umu za uređaj jer je razmišljao o analognim operacijama sa električnim strujama“, rekao je Ristrop. „Zapravo je najpoznatiji po tome što je izumeo AC motor, kao i AC-DC pretvarač“.

Istraživači procenjuju da bi Teslin ventil mogao da zameni konvencionalniji nepovratni ventil, koji se oslanja na pokretne delove koji se troše i otkazuju nakon duže upotrebe.

„Naši nalazi ukazuju da je njegovo delovanje ventila najbolje na visokim frekvencijama“, napisali su istraživači u svom radu. „Ovo motiviše specifičnu primenu u kojoj se vibracije koje su svojstvene svim oblicima mašina koriste za pumpanje rashladnih tečnosti, goriva, maziva ili drugih tečnosti potrebnih za pravilan rad“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.