U trendu

Verovali ili ne, ali ispijanje kafe u večernjim satima ima i svojih prednosti

Miris sveže skuvane kafe je ono što neke ljude podigne iz kreveta ujutru, dok je šoljica espresa posle ručka za druge vrhunac popodneva. Ali šta je sa onima koji više vole gorki napitak posle večere?

Ljubitelji večernje kafe kažu da šoljica posle obroka pomaže varenju i da je bezkalorična alternativa desertu. Međutim, ne možemo zanemariti sadržaj kofeina u kafi, koji može da poremeti san. Stručnjaci su izneli sve što treba da znate o ispijanju kafe posle večere, piše Better Homes&Gardens.

Prema Klivlend klinici, kafa sadrži hranljive materije i antioksidante i može čak da smanji rizik od nekih bolesti. Ključna reč kada je u pitanju kafa je „umereno“. Preporučena gornja granica je 400 miligrama kofeina dnevno, što je oko četiri ili pet šoljica kafe.

“Uopšteno govoreći, ispijanje kafe odmah posle večere verovatno će stimulisati i poboljšati varenje”, kaže nutricionista Džena Volpe.

Ona smatra da je to bolje za većinu ljudi, s tim da ima i onih koji imaju osnovno zdravstveno stanje koje ih čini sklonijim dijareji.

Kafa čak može da vam pomogne da izbegnete dodatne obroke kasno uveče. Neki smatraju da je popularni napitak niskokalorična zamena za deserte pune šećera.

Ali kada je u pitanju šećer, aditivi za kafu mogu poremetiti ravnotežu između izbegavanja slatkog. Dodavanje mleka kafi može da vas učini pospanim jer je mleko izvor triptofana, koji može da poboljša kvalitet sna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.