Verovanja o burmama: Ne dajte da neko proba vašu

Prsten je oduvek korišćen u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći.

Navodno su još pećinski ljudi, da bi ukazali na međusobnu povezanost, koristili prstenje od trske. U starom Egiptu, su koristili neku vrstu burmi, a nosili su ih na domalom prstu leve ruke. Objašnjenje je bilo jednostavno: verovali su da od levog dlana kreće arterija koju su nazivali „ljubavni nerv“. Od 13. veka za hrišćane burme postaju nezaobilazan svadbeni rekvizit. Počinju da ih nose i muškarci i žene kao „jednaki pred Bogom“. Domali prst nije slučajnost. Običaj je da mladoženja uz reči „U ime Oca i Sina i Svetoga Duha“, dodiruje nevestin palac, kažiprst i srednjak, a uz „Amin“ stavlja burmu na, sledeći, domali prst.

U pravoslavlju, pa samim tim i u Srbiji, burma se nosi na desnoj ruci kao onoj koja je „glavna“ tj. dominantna ruka. Na desnom ramenu, kaže naš narod, sedi anđeo, a na levom đavo. Zato ako bi neko stavio burmu na levu ruku, đavo bi iskušavao njegovu bračnu sreću. Na levoj ruci, kod nas, burmu mogu nositi isključivo udovice. Burme u svim narodima, pa tako i kod Srba, imaju simbolično značenje. Prsten nema ni početak ni kraj tj. simboliše večnost. Ovo su neka naša verovanja koja bi trebali slediti i poštovati:

– Roditelji vam mogu pokloniti svoje burme, ali tek posle srebrne svadbe tj. posle 25. godišnjice braka. Ove burme će čuvati potomke od zla, ali se ne koriste za ponovna venčavanja.

– Veliki je baksuz izgubiti burmu i to sluti na razvod braka.

– Burma se ne daje nikome na probanje, jer vam taj neko može uzeti i bračnu sreću.

– Ove prstenje obavezno mora biti novo na venčanju, a ne neko prethodno korišćeno.

– Tokom venčanja nikako ne smete dozvoliti da vam prsten ispadne. Ovo je izuzetno loš znak koji ukazuje na smrt nekoga od supružnika ili brzi razlaz.

– Ako nakon razvoda i dalje nosite prsten, ostaćete sami zauvek.

– Mlada nikada ne treba da nosi burmu preko rukavica jer će joj to doneti suze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.