U trendu

“Viljušku svi koristite pogrešno”: Majstor bontona objasnio kako se pravilno drži pribor za jelo

Još jedna stvar koju nismo znali da radimo pogrešno…

Iako svakodnevno koristimo pribor za jelo, niko od nas ne razmišlja o tome da li to čini po bontonu. Upravo zbog toga je video britanskog majstora lepog ponašanja Vilijama Hansona postao viralan.

U videu koji objašnjava kako da se ponašate pristojno u restoranu, Hanson kaže: „Uverite se da je drška viljuške uvučena u vaš dlan, ne bi trebalo da viri“.

U sledećem videu on objašnjava kako, kada uzimate hranu, zupci viljuške treba da budu okrenuti nagore, kao da uzimate hranu kašikom. Ali, kada uzmete nož, sečivo treba da budu okrenuto nadole, prenosi Citymagazin.rs.

Takođe je objasnio kako da odložimo pribor kada završimo sa jelom. Kada završite, ključno je da vam pribor za jelo bude na okupu, što konobarima govori da ste gotovi i da mogu da vam odnesu tanjir. „Ako o priboru za jelo razmišljate kao o kazaljkama na satu, u Britaniji je tačan ugao pod kojim ostavljate pribor za jelo na tanjiru – 18:30. U Americi je više kao 16:20. Neke evropske zemlje preuzimaju vreme od 3:15. Ali ne brinite previše o uglu, sve dok pribor za jelo složite zajedno. To je znak koji će konobar prepoznati.“

Prema bontonu, pribor za jelo treba držati čvrsto, ali ne previše čvrsto.

Jelo se kašikom prinosi ustima, a glava se malo saginje. Kašika se drži tako da je palac na gornjoj, a kažiprst i srednji prst na donjoj strani drške. Kašika se nikada ne stavlja cela u usta niti se vadi iz njih.

Nož i viljuška se drže tako da je drška obuhvaćena kažiprstom i palcem, a oslanja se na ostala tri prsta koja nisu savijena. Prilikom sečenja nož se pritiska kažiprstom, ali ne previše jako i ne previše blizu sečiva. Ako ne znate da koristite deo pribora, sačekajte da drugi to urade, ne pokušavajte nove tehnike za stolom.

Ni pod kojim uslovima se ništa servirano ne konzumira direktno nožem. Ne uzimajte ono što vam je servirano sopstvenim priborom! Izbegavajte gestikulaciju sa priborom u ruci, jer to nije u skladu sa pravilima bontona i može biti opasno.

Salveta se drži na kolenima i koristi se isključivo za površno brisanje usta i vrhova prstiju. Velike salvete se odmotaju na pola, manje se razmotaju cele. Važno je napomenuti da je držanje salvete na kolenima jedino ispravno, vezivanje oko vrata ili pojasa nije po pravilima bontona.

Stavite salvetu levo od tanjira nakon upotrebe, ali ako iz bilo kog razloga idete u toalet ili napustite prostoriju, stavite je na stolicu, a ne na sto. Odložite salvetu tek nakon što ste završili sa konzumiranjem hrane i pića. Dakle, u slučaju da odlučite da popijete kafu posle ručka, zadržite salvetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar