U trendu

Vladeta Jerotić otkrio kako u 4 koraka možemo postati bolji ljudi: Evo protiv čega se uvek treba boriti

Vladeta Jerotić verovao je da čovek može da postane bolji radeći na sebi kroz četiri važna koraka

Vladeta Jerotić, čuveni srpski akademik, psihijatar, pisac i profesor psihologije na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu, ostavio je iza sebe brojna dela sa važnim smernicama čoveku kako može da se snađe u određenoj ulozi, kako da ne zaboravi ko je i na koji način može živeti srećno, ispunjeno i u miru.

Njegove lekcije i izreke slušale su generacije, a sada vam donosimo deo iz jednog njegovog teksta u kojem ističe kako u 4 koraka možemo postati bolji ljudi.

Vladeta Jerotić je napominjao da svaku promenu treba prvenstveno započeti od sebe:

„Prvi, najvažniji deo je da čovek upozna sebe. Što bolje upozna sebe, biće prema sebi tolerantniji. Ako ne poznaje sebe dovoljno, onda će svoju krivicu i svoje zlo, i svoju Senku, kako bi Jung rekao, prebacivati na drugoga. To je čuvena projekcija: nisam ja kriv, nego muž, žena, deca, sused… Treba biti tolerantan. Naš narod uvek pita: „A dokle?“ Postoji trpeljivost prema sebi. Ako smo prema sebi trpeljivi, bićemo i prema drugima.“

U svetu stresa, često pojačanog egoizma, trke sa vremenom, ugrožavanja prirode, materijalizma, otuđenja, važno je da svi radimo na pozitivnoj promeni – uvek i svuda. Kada menjamo sebe, već smo učinili prvi korak da promenimo i svet za bolje, a samim tim da ga ostavimo boljim generacijama koje dolaze posle nas. Patrijarh Pavle je govorio „Budimo ljudi.“ – rečenica koju je važno ponoviti u najizazovnijim trenucima života.

Evo kako je Vladeta Jerotić predlagao da u 4 koraka možete postati bolji čovek:

„Nezrele ličnosti su često nametljive, sklone kritikovanju drugih ljudi, stalno su nezadovoljne i uvek lako povredljive, ljubomorne su i zavidljive. Svi ljudi, doduše, nose duboko u sebi ljubomoru i zavidljivost, pitanje je koliko im vremena treba da ih prepoznaju. Prvi korak je, dakle, prepoznati da smo ljubomorni i zavidljivi. Drugi korak je moći prihvatiti dobronamernu kritiku. Treći, boriti se protiv ovih mana, što je najteže. Četvrti – istrajati“, govorio je čuveni akademik, a prenosi Sensa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.