Vodimo vas u Mumbaj – najjeftiniji grad na svetu! [FOTO] [VIDEO]

Na vrhu liste najjeftinijih gradova za život na svetu, prema uporednim podacima iz 131 države, našao se Mumbaj.
Klasifikacija je napravljena na osnovu cena širokog dijapazona usluga i dobara – od automobila preko vina do hleba, navode agencije.


Mumbaj, ranije znan kao Bombaj, je glavni grad indijske savezne države Maharaštra, i četvrti najmnogoljudniji grad u svetu, sa preko 20 miliona stanovnika sa širom okolinom.


Šta je kuriozitet ove metropole?
U Bombaju možete naći odličan smeštaj u pristojnom hotelu za svega 10 evra a dobar obrok koštaće vas manje nego kod kuće – za samo jedan evro možete da pristojno jedete, a prevoz plaćate duplo manje.
Mumbaj (Bombaj) je, pored niskih cena, poznat i po tome što je već nekoliko godina u vrhu na svetskoj listi gradova rangiranih po pogodnostima za život.
Što se uslova za dobar život građana tiče, Bombaj, poslovni centar Indije, rangiran je ispred velikih gradova poput Njujorka, Londona i Los Anđelesa. 
Mumbaj je, takođe, jedan od 10 najvećih komercijalnih centara u svetu u smislu protoka finansijskih sredstava, pošto se u njemu stvara pet odsto indijskog ukupnog domaćeg proizvoda, 25 odsto industrijske proizvodnje i po 70 odsto pomorske trgovine Indije, odnosno kapitalnih transakcija u privredu te zemlje koja je jedna od velikih ekonomija u brzom usponu.
Mumbaj je, takođe, centar industrije zabave u Indiji, poput filmske i televizijske industrije na hindu (Bolivud) i marati, dva od 23 zvanična jezika u Indijskoj uniji, kao i sedište vodećih naučnih institucija u zemlji, posebno nuklearnih. 
Poslovne mogućnosti koje pruža Mumbaj, kao mogućnosti višeg standarda življenja koje nudi, privlače doseljenike iz ostalih delova Indije, pa je taj grad i „topionica“ mnogih zajednica i kultura. 


Leži na istoimenom ostrvu pred zapadnom obalom Indije. Moderni razvoj grada počinje tek u prvoj polovini 19. veka, kada Bombaj postaje sedište indijske trgovine. U vrhu zaliva Bek Bej podignut je uz staru hinduističku jezgru niz monumentalnih zgrada (ističe se železnička stanica Viktorija).

Otmene stambene četvrti na poluostrvima Kobala i Malabar stopile su se duž obala zaliva u impozantnu celinu. Kulturno središte sa sveučilištem (od 1857), knjižarama, muzejima, nizom hramova, poznatom „kulom tišine“ (groblje bogatih Parsa) …

 Važan centar pamučne industrije, proizvodnja vune, svile i automobila; metalna, hemijska, drvna, kožna i prehrambena industrija; prerada nafte; filmska industrija (70 % indijske proizvodnje).

Na susednom ostrvu Trombaj izgrađen je prvi nuklearni reaktor u Indiji.

Moderno uređena luka povezuje Bombaj („Vrata Indije“, naziv za grad i za monumentalnu građevinu kroz koju se iz luke ulazi u grad) i Indiju sa zapadnim svetom.

Izvozi se pamuk, semeno ulje, pirinač, pšenica, ruda mangan; a uvozi tekstil i gvožđe, čelik, mašine, ugalj.

Na području Mumbaja preovladava tropska klima. Hladnija sezona traje od decembra do februara, a letnja sezona traje od juna do kraja septembra. Tokom septembra traje sezona monsuna. Prosečna godišnja temperatura kreće se oko 27 stepeni celzijusa.

Maksimalna temperatura iznosi 31, 2, a mininalna 23, 7 stepeni celzijusa.


Ono što se u Bombaju mora posetiti:


Gateway of India je najprepoznatljiviji spomenik u Mumbaju. Izgrađen je u čast posete kralja Georga V i kraljice Mary. Završen je 1924. godine i danas simboliše ostatke britanske ere. Poslednje britanske trupe su 1947. godine Mumbaj napustile upravo kroz ovu kapiju. Gateway of India je vrhunski primer graditeljstva, i jedan od simbola indijske burne istorije.

foto: Rhaessner

Mahalaxmi Dhobi Ghat je masivna perionica veša na otvorenom, i ona pruža nezaboravan pogled na unutrašnjost Mumbaja. Prljavi veš iz celog grada, beskrajni niz betonskih korita, i hiljade ljudi koji peru veš, ovo je jedna od nesvakidašnjih atrakcija ovog grada, i lepa prilika za upoznavanje sa načinom života u njemu.
Haji Ali je impozantna grobnica i džamija. Izgrađena je 1431. godine od strane bogatog muslimanskog trgovca Pir Haji Ali Shah Bukharija, koji je bio inspirisan promenom načina toka života nakon što je posetio Meku. U njoj se nalazi njegovo telo. Džamija je smeštena u sred okeana, i pristup joj je moguć samo tokom oseke, i to na uskoj stazi dugoj nekoliko stotina metara. u slučaju da posetioci ne mogu da dočekaju povlačenje plime, na drugoj strani puta nalazi se šoping centar.
Bollywood – Mumbaj je centar indijske Bollywood filmske industrije. Ovde se svake godine proizvodi veliki broj filmova. Tačnije, samo Hollywood proizvodi više filmova od Bollywooda. Poseta filmskom gradu je spektakularna, a posetioci mogu da vide setove na kojima su snimani baš njihovi omiljeni filmovi i serije.
Kala Ghoda Art Precinct – Kala Ghoda u prevodu znači „ Crni konj “, i to zbog statue koja se tamo nalazi. Ovo je kulturni centar Mumbaja. U njemu se nalaze najbolje galerije i muzeji koje grad poseduje. Ovde se organizuju i razne manifestacije, a naročto se ističe Kala Ghoda Arts Festival, koji se održava svake godine u februaru.
Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya Museum je najveći muzej u Mumbaju. U njemu se mogu videti predmeti iz cele zemlje. Izložba započinje sa starim skulpturama, zatim slikama, a potom se nastavlja drevnim artefaktima iz doline reke Ind. Ovde se mogu videti razna oruđa i oružja ručne izrade.
Elephant Island – Ovo malo ostrvo poznato je po hramovima skrivenim u pećinama. Naročito je poznat hram posvećen Shivi. Ovde se može videti statua ovog božanstva. Do ostrva se dolazi brodom koji kreće u blizini Gateway of India.
Juhu Beach je najpopularnija i najelegantnija plaža u Mumbaju, i jedna od najpopularnijih u celoj Indiji. Zapljuskuju je obale Arapskog mora, a na njoj se mogu videti bungalovi poznatih bolivudskih zvezda. Na plaži se za posetioce organizuju zanimljive aktivnosti, poput jahanja konja i magaraca, kriket utakmice…


Mumbaj je veoma živ grad. Ovde se mogu videti brojne znamenitosti, upoznati veoma zanimljivi ljudi. Mumbaj je grad koji odiše Indijom. Ta atmosfera je strana posetiocima koji u ovaj grad dolaze, ali se oni na nju veoma brzo privikavaju. I baš je zbog svih svojih čari Mumbaj idealna destinacija za nezaboravno uživanje i provod.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike