U trendu

Vraćanje sata naročito utiče za ove osobe: Lako dovodi do puno problema

Prema britanskom Društvu za Alchajmerovu bolest, pomeranje satova unazad koje nas očekuje tokom ovog vikenda može zbuniti osobe s demencijom. Budući da zimska jutra postaju mračnija, ljudima s demencijom može biti teško da prilagode svoje spavačke obrasce. Njihovom unutrašnjem biološkom satu takođe je potrebno više vremena da se prilagodi novoj situaciji.

Kako dani postaju kraći, neki pacijenti s demencijom mogu doživeti „sindrom zalazećeg sunca“, što uzrokuje promene u ponašanju kasnije tokom dana. U takvim situacijama, osoba s demencijom može postati vrlo uznemirena ili zbunjena.

Demencija je sindrom povezan s kontinuiranim smanjenjem funkcija mozga. Alchajmerova bolest je jedan od najčešćih oblika demencije. Simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, smanjenje mentalne oštrine i brzine. Pogođene osobe mogu imati poteškoće s govorom, a takođe i problema s raspoloženjem i rasuđivanjem u određenim situacijama.

Nije svima isto

Dobrotvorna organizacija podseća da staratelji osoba s demencijom mogu preduzeti korake kako bi smanjili poremećaje i promenili dnevnu rutinu:

Održavanje dosledne rutine tokom dana i pre spavanja kako bi se regulisao poremećeni unutrašnji sat. To uključuje redovne obroke i vežbanje svaki dan u isto vreme.

Izlazak na sveži vazduh tokom jutra, što pomaže uspostavljanju unutrašnjeg telesnog sata kod osoba s demencijom i čini ih umornijima i spremnijima za spavanje uveče.

Izbegavanje faktora koji mogu ometati san tokom dana, poput konzumiranja kofeina i dremanja.

Dr. Tim Binland iz Društva za Alchajmerovu bolest napominje da vraćanje satova unazad za većinu nas predstavlja jednostavnu promenu, ali za osobe s demencijom to može izazvati teskobu, zbunjenost i razdražljivost, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar