U trendu

Vučić: Samit u Tirani prilika za ispunjenje zajedničkih ciljeva

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je na otvaranju Bečkog ekonomskog foruma u Tirani da je taj Forum jedinstvena prilika za ujedinjenje napora na putu ka zajedničkom cilju evropskih integracija.

„Integracija se vidi kao jedinstvena prilika za budućnost. To pokazuje da nemamo vremena da glavu okrećemo unazad, već treba da gledamo napred, kako bismo odgovorili zajedničkim izazovima. Mi ne možemo da hodamo sami, svako za sebe, već treba da idemo zajedno, pošto niko nije neranjiv. Saradnja u rešavanju ekonomskih i politčkih izazova je neminovnost, naš zajednički cilj je Evropa”, rekao je Rama.

On je rekao da će ostvarivanje zajedničkih projekata približiti narode regiona i ocenio da je Bečki ekonomski samit u Tirani još jedna prilika za ispunjenje zajedničkih ciljeva.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se učesnicima Foruma rekao je da među stanovnicima regiona postoji zamor od stava EU prema integracijama i predložio jačanje saradnje na konkretnim projektima kako bi se taj proces ubrzao.

„Treba da brinemo o sebi. Imamo tržište od 20 miliona stanovnika, treba da kontaktiramo sa EU i da damo maksimum za ostvarivanje ciljeva. Predložio sam (premijeru Albanije) Ediju (Rami) neke zajedničke projekte koje ćemo predložiti Briselu i ako ne dobijemo podršku, mi smo kao Srbija spremni da to finansiramo našim sredstvima. Mi treba da povezujemo region, da povezujemo ljude sa boljim tržištima. Zajedno možemo da pređemo na druga tržišta, gde možemo da ponudimo naše proizvode”, rekao je premijer Srbije.

Vučić je izrazio spremnost za saradnju i ocenio da stabilnost koja postoji poslednjih godina treba da se nastavi.

„Ne možemo sprovoditi reforme bez regionalne saradnje”, zaključio je Vučić.

Vučić je visoko ocenio razgovore koje je imao sa svojim albanskim kolegom o zajedničkim temama. „Složili smo se oko dve značajne stvari koje su zajednički ciljevi za sve one koji streme evropskom putu i učlanjenju u EU“, rekao je Vučić.

Pored premijera Rame i Vučića na forumu učestvuju i premijeri Makedonije Nikola Gruevski, Crne Gore Milo Đukanović i Kosova Isa Mustafa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)