Za instant razbuđivanje: Drevna egipatska tehnika koja podmlađuje telo, možete je raditi i iz kreveta

Podmlađuje telo, a možete je raditi i iz kreveta!

Egipatski faraoni su imali posebnu vrstu gimnastike koju su izvodili iz kreveta, nazvanu „lenja“ gimnastika. Ova tehnika, zajedno sa drugim tajnama dugovečnosti, opisana je u jednom od deset papirusa posvećenih medicini.

Ova gimnastika, zajedno sa mnogim drugim drevnim receptima, opisana je u Ebersovom papirusu, najdužem medicinskom tekstu starog Egipta. Pronađen u Luksoru i kupljen od nemačkog egiptologa Georga Ebersa, papirus obiluje s više od 700 recepata i magičnih formula. Danas se čuva u biblioteci Univerziteta u Lajpcigu.

Znanje starih egipatskih lekara i njihovo razumevanje tela izazivaju divljenje. Mnogi faraoni su živeli do poodmaklih godina, zadržavajući snagu i bistrinu uma.

Šta je „lenja“ gimnastika egipatskih faraona?

Ova gimnastika se sastoji od jednostavnih vežbi koje pomažu telu da se probudi i napuni energijom, delikatno aktivirajući hemijske procese.

1. Masaža prstiju
Nakon buđenja, istegnite se i temeljno protrljajte svaki prst od vrha do korena, koristeći palac, kažiprst i srednji prst.

Ova masaža pokreće kapilare i podiže energiju vitalnih organa:

– Palac: mozak, pluća, bronhije
– Kažiprst: debelo crevo, bešika
– Srednji prst: kardiovaskularni sistem, jetra, žučna kesa
– Domali prst: nervni sistem, zglobovi
– Mali prst: tanko crevo, bubrezi, organi sluha

2. Masaža slepoočnica
Nakon prstiju, masirajte slepoočnice pesnicama kružnim pokretima. Ovo poboljšava cirkulaciju krvi oko očiju, regeneriše tkiva lica i uklanja otoke.

3. Masaža ušnih resica
Na maloj površini uha nalazi se oko 170 biološki aktivnih tačaka. Lagano povucite ušne resice 20 puta kako biste stimulisali krajnike, cerebralnu cirkulaciju, vid i sluh.

4. Masaža čela, potiljka i listova
Trljajte čelo kružnim pokretima 10-20 puta, zatim masirajte potiljak i mišiće listova odozdo prema gore. Ova masaža uklanja napetost, obnavlja cerebralnu cirkulaciju i limfnu drenažu, čime štiti od glavobolje i poboljšava pamćenje.

Stari Egipćani su znali da se zadnji miofascijalni lanac završava na čelu, što utiče na moždanu cirkulaciju. Sada se možete opustiti, istegnuti i pripremiti za dan pun energije i dobrog raspoloženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.