U trendu

Za „pravilo 30 sekundi“ svaki roditelj mora da zna, ključno je ako idete na odmor i letovanje

Ovo pravilo svaki roditelj treba da praktikuje kada je sa decom u blizini vode

Voda, odnosno reka, jezero ili more i „mala“ deca su često veoma opasna kombinacija. Čak i kad je mališan plivač, možda i natprosečan za svoj uzrast, igrarije u vodi za sekund mogu da se pretvore u tragediju.

Ruski stručnjak, osnivač projekta „Bezbedno detinjstvo“, Dmitrij Orlov, govorio je o „pravilu 30 sekundi“, za koje bi svaki roditelj trebalo da zna i praktikuje ga kada je sa decom u blizini vode.

Šta je „pravilo 30 sekundi“?

Za početak, Orlov kaže da kada birate mesto za izlet, odmor ili letovanje sa klincima, vodite se ovim pravilom. Veoma je jednostavno i sastoji se od samo dve stavke:

1. Roditelj, odnosno odrasla osoba koja čuva dete, mora da se postavi tako da može da bude blizu njega u roku od 30 sekundi.

2. Roditelj, odnosno odrasla osoba koja čuva dete, treba da pogleda dete najmanje jednom u 30 sekundi.

Zašto je važno? Jer ako dete počne da se davi (što se po pravilo dešava nečujno ili veoma tiho), onda će posle 5 minuta u njegovom mozgu doći do nepovratnih promena.

Ako roditelj (odnosno odrasla osoba koja ga čuva) dopliva do deteta kasnije od 30 sekundi nakon što je počelo da se davi, neće imati vremena da ga na vreme izvuče iz vode da se uradi neophodna kardiopulmonalna reanimacija. U takvoj situaciji svaka sekunda je važna, jer u ovom trenutku dete više ne diše i kiseonik ne ulazi u njegov mozak, upozorava stručnjak, prenosi Prva.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar