U trendu

„Zabrana alkohola — jedan od razloga raspada SSSR-a“

Uvođenje „suvog zakona“ za vreme Sovjetskog Saveza 1985. godine bilo je jedan od razloga raspada države, smatra japanski novinar Mititaka Hatori.

On je u svom članku u listu „Asahi šimbun“ izrazio mišljenje da je alkohol „uticao na sudbinu Rusije“. Kao primer za to je naveo kampanju protiv alkohola u SSSR-u, koju je pokrenuo Mihail Gorbačov 1985. godine. Prema mišljenju Hatorija, ta politika se pretvorila u „tragikomediju u raznim sferama“, zbog čega je pravac ka perestrojki usporio.

„Istovremeno, ta politika je izazvala gnev pijanaca, koji su imali samo jednu razonodu, a to je alkohol, što je na kraju dovelo do raspada SSSR-a krajem 1991. godine, kao i do ostavke Gorbačova“, tvrdi Hatori.

Autor članka takođe ističe da je prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin bio poznat kao „veliki ljubitelj alkohola“.

„Pojedinci čak smatraju da je zahvaljujući tome uspeo da smeni Gorbačova, koji je bio protivnik konzumiranja alkohola“, piše novinar. Međutim, Rusi ređe konzumiraju alkohol nego stanovnici Japana, smatra Hatori.

„U Japanu postoji značajan broj ljudi koji piju svaki dan, što je u današnjoj Rusiji izuzetno redak slučaj“, zaključio je japanski novinar.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar