Zadovoljstvo za sva čula

Uvek je prijatno kada možete da kreirate zadovoljstvo za sva svoja čula – to vam pomaže da se opustite u kriznim trenucima, čini da se lepše odmarate, da više uživate, ulepšava vam prijatne trenutke… Evo nekih predloga kako da to učinite.

Biljke u saksijama, ako ih iole volite, mogu puno da vam pruže. Svima je značajan dodir s prirodom, a taj dodir je zbog današnjeg načina života znatno smanjen – mali „dašak prirode“ možete imati, preko biljaka u saksijama, konstantno u svom domu. Odaberite one koje vem se dopadaju, kao i one koje odgovaraju vašem načinu života. Kaktusi su dobri ako možete da ih držite na mestu punom sunca, i ne smeta im ako ne stižete često da ih zalivate. Filodendroni i afričke ljubičice lepo izgledaju, a nije im neophodno puno svetla. Razmislite o svom načinu života i o tome koliko energije i vremena imate za bavljenje biljkama, pa onda razgovarajte s cvećarkama o tome kakve bi vam biljke najviše odgovarale (naravno, birajte ih i po tome koliko vam se dopadaju). Biljke u saksijama imaju još jednu prednost, a to je da mogu da skrenu pažnju s nekih manjkavosti stana za koje nemate novca da ih popravljate, kao što su mrlje na tapetama ili stari tepih.

Fotografije nisu skupe, a mogu mnogo da doprinesu tome da se osećate prijatno. Bilo da se radi o nečemu što ste isekle iz časopisa, ili o fotografijama koje ste same snimile, u svom gradu ili na nekom putovanju, one vam mogu ulepšati sredinu u kojoj živite. Odaberite one koje vas smiruju, inspirišu, podsećaju na neke lepe trenutke ili na nešto što vas je oduševilo, okružite se takvim prizorima, i uživajte!

Mirisi su nam svima veoma važni. Možete pokušati sa eteričnim uljima (obično nisu preskupa, kao ni posude za njihovo držanje) ili mirisnim svećama, i odabrati miris u skladu s raspoloženjem koje želite da izazovete – miris citrusa će vas osvežiti, a miris lavande umiriti. A možete da se poslužite i trikovima, kao što je da sipate nešto cimeta u tepsiju, tu tepsiju stavite u rernu koju ste zagrejale na 200 stepeni, i sačekate da se miris raširi kroz celu kuću – mirisaće divno, kao neki kolači, a vi nećete grditi sebe jer ste se opet prejele slatkiša.

Zvuk je takođe bitan. Obezbedite sebi prijatne zvuke, ono što vi smatrate prijatnim – za neke je to klasična, za druge ambijentalna ili instrumentalna muzika. Nekada će vam prijati i „jači“ zvuci, ako ih volite, ali to zaista malo koga opusti (doduše, ako želite nešto da vas „podigne“, ovakva muzika može da vas napuni energijom).

Ima onih kojima reči mnogo znače. Ako je takav slučaj i s vama, uramite ono što vas posebno inspiriše ili vam na neki način prija (može i tako što vas svaki put navede da se zakikoćete) – to mogu da budu citati, pasusi iz nekog teksta, pesme, izreke… Tako uramljene stavite ih na vidljiva mesta, da možete često da ih čitate i uživate u njima.

Još jedna stvar: red. Red umiruje, čini da se osećate bolje i da lakše dišete (nekada i bukvalno). Za pravljenje reda potrebna su tri koraka: otarasite se onoga što ne koristite, nađite mesto onome što koristite, i držite se tog rasporeda. Tako sebi stvarate komotno okruženje u kojem možete da se krećete i zatvorenih očiju, tačno znate gde je šta, a takvo okruženje i te kako umiruje čak i ako je ostatak vašeg sveta krajnje haotičan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.