Zagreva telo i ubrzava metabolizam: Dovoljan je samo prstohvat da uživate u magiji jutarnje kafe

Kafa je omiljeni napitak u kome uživaju ljudi širom sveta zbog njenog bogatog ukusa i kofeinskog učinka.

Ali kafa je nešto više od samo jutarnjeg rituala. Ispostavilo se da dodavanje određenih začina vašoj kafi ne samo da može poboljšati njen ukus već i potencijalno da ubrza vaš metabolizam.

Cimet i kurkuma su dva začina koja možete da ubacite u kafu da biste poboljšali rad svog metabolizam i ali i ukus jutarnjeg napitka.

Cimet: Zagreva i razgaljuje

Cimet, poznat po svom toplom i slatkom ukusu, svestrani je začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom sveta. Njegove aromatične i blago začinske note mogu podići ukus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, veruje se da cimet ima potencijalnu vezu sa bržim metabolizmom.

Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i opšte zdravlje. Ovaj začin može da pomogne da se ubrza metabolizm kroz nekoliko mehanizama. Može da se poboljša osetljivost na insulin, omogućavajući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može da smanji verovatnoću skladištenja masti i da poveća upotrebu glukoze za energiju. Pored toga, cimet može imati termogeni efekat, što znači da može da ubrza metabolizam povećanjem proizvodnje toplote u telu nakon konzumiranja.

Kurkuma: Sužava struk i smanjuje težinu

Kurkuma, sa svojim zemljanim i blago biberkastim ukusom je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako nisu tradicionalni saputnik kafe, nutricionisti su počeli da preporučuju da se ubacuje kurkuma u kafu, stvarajući ukusan preokret.

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u jačanju metabolizma,ali i smajenjem obima struka i telesne mase.

Kako da ih iskoristite u kafi

Kada je u pitanju dodavanje ovih začina u vašu kafu, postoji nekoliko korisnih saveta kako biste uživali u ukusima i maksimalno iskoristili njene prednosti.

Cimet se može dodati u već skuvanu kafu ili u mešavini za espreso pre kuvanja da bi se postigle prednosti začina i prirodno sladak ukus.

Kada dodajete kurkumu u kafu ili espreso, obavezno dodajte i malo crnog bibera jer je to ključno za bolju apsorpciju kurkumina. Neke studije kažu da dodavanje crnog bibera sa kurkumom može povećati apsorpciju kurkumina za preko 2.000 posto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.