U trendu

Zanimljiva tradicija: Znate li zašto zapravo na Uskrs jedemo jaja?

Za Uskrs svako domaćinstvo jede kuvana i ukrašena jaja, a deca vole da se zaslade onima od čokolade. Zašto se jede baš ova namirnica i to često u čokoladnom obliku? Odgovore prenosi The Sun. Jedenje čokolade za Uskrs vezano je s postom i hrišćanskom istorijom.

Tokom šest nedelja posta, hrišćani su se odrekli konzumacije svih životinjskih proizvoda, što je uključivalo sve mlečne proizvode i jaja. Današnja čokoladna jaja su zabavna kombinacija religijskog običaja i slatkiša koji deca izuzetno vole. Uz poštovanje religijskog običaja, pronašli su način čime će se zasladiti, ali zašto baš jaja?

Jaja su bila simbol života i plodnosti. Hrišćani su prihvatili jaja kao simbol uskrsnuća Isusa Hrista. Isusovo uskrsnuće simbolizuje se kroz ljusku jajeta, koja predstavlja grobnicu u kojoj je bio, dok pile koje izlazi iz ljuske predstavlja samog Isusa Hrista koji je izašao iz grobnice.

Tradicija jedenja jaja takođe ima praktičnu funkciju. Hrišćani su se odrekli svih životinjskih proizvoda, ali kokoši su i dalje nosle jaja. Stoga su ih ljudi kuvali i ukrašavali bojama te onda kasnije na Uskrs jeli, piše Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.