U trendu

‘Žao mi je što doživeo 104 godine, sada napokon želim da umrem’

Najstariji australijski naučnik, poznat po tome što je univerzitet na kom je radio hteo da ga penzioniše u 102. godini, otputovaće početkom maja u Švajcarsku kako bi okončao život, ponovno raspirujući javnu raspravu o eutanaziji.

Dejvid Gudal, koji ima 104 godine, nije teško bolestan, ali kvalitet života mu je loš te je sam odlučio da u agenciji za eutanaziju u Bazelu okonča svoj život.

– Jako mi je žao što sam doživeo toliku starost – rekao je ovaj ekolog u razgovoru za televiziju ABC, a povodom rođendana početkom aprila. – Nisam srećan. Želim da umrem. I nije to tužno, tužno je ako se to nekome brani – dodao je.

– Mislim da neko star poput mene mora da ima puna građanska prava, uključujući pravo na asistirano samoubistvo – istakao je Gudal.

Eutanazija je ilegalna u većini zemalja sveta i u Australiji je bila zabranjena sve dok je savezna država Viktorija nije legalizovala prošle godine.

Međutim, zakon koji stupa na snagu u junu 2019. godine, odnosi se samo na mentalno zdrave pacijente u terminalnoj fazi bolesti, kojima je ostalo manje od šest meseci života.

Organizacija Exit International, koja je organizovala Gudalovo putovanje, kaže kako je nepravedno da „najstariji i najugledniji australijski državljani moraju da putuju na drugu stranu sveta da bi dostojanstveno umrli“.

– Spokojna, dostojanstvena smrt pravo je svih koji to žele. I ne bi trebao da napuštaju dom kako bi to ostvarili – stoji na internet stranici ove organizacije.

Gudal, počasni istraživač na Univerzitetu Edith Cowan u Pertu, postao je poznat širom sveta kada ga je uprava fakulteta 2016. proglasila nesposobnim za rad. Posle pobune i podrške naučika iz celog sveta, odluka je povučena.

Ovaj 104-godišnjak je autor desetine naučnih članaka, a odnedavno se posvetio pisanju recenzija za različite ekološke časopise.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.