U trendu

‘Žao mi je što doživeo 104 godine, sada napokon želim da umrem’

Najstariji australijski naučnik, poznat po tome što je univerzitet na kom je radio hteo da ga penzioniše u 102. godini, otputovaće početkom maja u Švajcarsku kako bi okončao život, ponovno raspirujući javnu raspravu o eutanaziji.

Dejvid Gudal, koji ima 104 godine, nije teško bolestan, ali kvalitet života mu je loš te je sam odlučio da u agenciji za eutanaziju u Bazelu okonča svoj život.

– Jako mi je žao što sam doživeo toliku starost – rekao je ovaj ekolog u razgovoru za televiziju ABC, a povodom rođendana početkom aprila. – Nisam srećan. Želim da umrem. I nije to tužno, tužno je ako se to nekome brani – dodao je.

– Mislim da neko star poput mene mora da ima puna građanska prava, uključujući pravo na asistirano samoubistvo – istakao je Gudal.

Eutanazija je ilegalna u većini zemalja sveta i u Australiji je bila zabranjena sve dok je savezna država Viktorija nije legalizovala prošle godine.

Međutim, zakon koji stupa na snagu u junu 2019. godine, odnosi se samo na mentalno zdrave pacijente u terminalnoj fazi bolesti, kojima je ostalo manje od šest meseci života.

Organizacija Exit International, koja je organizovala Gudalovo putovanje, kaže kako je nepravedno da „najstariji i najugledniji australijski državljani moraju da putuju na drugu stranu sveta da bi dostojanstveno umrli“.

– Spokojna, dostojanstvena smrt pravo je svih koji to žele. I ne bi trebao da napuštaju dom kako bi to ostvarili – stoji na internet stranici ove organizacije.

Gudal, počasni istraživač na Univerzitetu Edith Cowan u Pertu, postao je poznat širom sveta kada ga je uprava fakulteta 2016. proglasila nesposobnim za rad. Posle pobune i podrške naučika iz celog sveta, odluka je povučena.

Ovaj 104-godišnjak je autor desetine naučnih članaka, a odnedavno se posvetio pisanju recenzija za različite ekološke časopise.

2 komentara
  1. Anonimni

    Posto je toliko kreativan, kako mu nije palo na pamet da pokusa da zivi sto duze. Mozda bi dogurao do 150.

  2. Mija

    Oseća se sposobnim za rad a nesposobnim za život. Zanimljiv marketing.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike