U trendu

Otkrivamo šta to krasi pametne i kreativne ljude

Najčešće se smatra da su ljudi koji mnogo psuju primitivni, naprasiti, nedovoljno obrazovani i vrlo siromašnog rečnika.

Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu „Language Sciences“, pokazuje, međutim, neosnovanost ovog uvreženog mišljenja. Tačnije, ustanovljena je veza između čestih psovki i bogatstva rečnika, što bi značilo da češće psuju upravo osobe koje su načitane, obrazovane i, naravno, inteligentne. Paradoks?

To, međutim, nije sve: „The Independent“ je objavio članak o istraživanju u kom je učestvovalo hiljadu studenata sa univerziteta u Madridu. Ispitivane su njihove navike o spavanju: kada ležu noću, kada se bude i sl. Ispostavilo se da su „noćne ptice“ u proseku postigle bolje rezultate u induktivnom zaključivanju, a moć induktivnog zaključivanja dobar je pokazatelj inteligencije i sposobnosti razmišljanja uopšte.

Ovi rezultati mnogo i ne čude s obzirom na poznate umetnike i naučnike koji su stvarali isključivo pod velom noći (Džojs, Prust, Darvin…). Noć je, čini se, najkreativniji period dana.

Treći zaključak o inteligentnim ljudima ipak je najšokantniji: studija sprovedena na Univerzitetu u Minnesoti došla je do saznanja da su osobe koje žive u neredu, haosu – kreativnije od onih koje žive u sređenom prostoru.

Treba li kreativnost i nadahnuće zaista tražiti usred gomila đubreta?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.