U trendu

Zašto je petak 13. baksuzni dan?

Mnogi ljudi izbegavaju da na ovaj datum rade bilo šta što bi ih moglo dovesti u neki rizik. Da nije u pitanju radni dan, mnogi bi ga najradije i prespavali, pa još ako je tmurno i kišovito…

Za strah od ovog datuma, psiholozi imaju veoma komplikovan naziv. Zovu ga triskaidekafobija. Mnogi drugi za to koriste skraćenicu – sujeverje. Ali, kako smo uopšte počeli da se plašimo petka trinaestog?

Činjenica da Hamurabijev zakon među svojim pravilima nema broj 13, može značiti i da je strah od ove cifre stariji i od hrišćanstva, ali generalno, najviše je onih koji veruju da se koren ovog straha nalazi upravo u religiji.

Veruje se da je petak 13. dan kada je Eva pojela jabuku sa drveta znanja, Kain ubio Avelja, i da su tada počele biblijske poplave. Trinaesti gost na Hristovoj Poslednjoj večeri bio je Juda, a Hrist je razapet na Veliki petak.

Baksuzluk trinaestice izgleda nije rezervisan samo za malerozno trinaesto prase iz izreke, pa se zato danas grade zgrade bez 13. sprata, avioni i pozorišta nemaju obeležen 13. red sedišta, a kuće u ulici se umesto ovim brojem obeležavaju sa 12a.

Često ovom danu i nesvesno pripisujemo loše znamenje na osnovu nekih naših iskustava. Za nogu slomljenu na petak 13. nisu krivci nespretnost niti žurba, nego baš taj prokleti maler. I tako se fama o nevoljama širi i razvija.

Neki stručnjaci imaju vedriji pogled na posledice ovog dana, i tvrde da zapravo može biti bezbedniji od svih drugih, upravo zbog povećanog opreza kod sujevernih. Drugi su znatno skeptičniji i govore o velikim gubicima svetske ekonomije koji nastaju usled toga što mnogi izbegavaju da na ovaj dan ulažu novac na berzi i obavljaju radne zadatke.

Ali, i za one koji se plaše ovog dana, a i one kojima je cela ova priča o maleru dosadna, evo dobre vesti: ovaj petak 13. jedini je u 2016. godini. Već sutra možete da se opustite sve do januara sledeće godine.

(Ana Vuković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar