U trendu

Zašto nastaju sede? 8 razloga koji uzrokuju sedu kosu i kako usporiti proces

Rast sede kose je prirodan i neizbežan proces starenja, koji mnogima smeta i izaziva nesigurnost. Ne postoji konačno rešenje za sprečavanje pojave sede kose, ali određene navike mogu da uspore rast. U nastavku objašnjavamo razloge za pojavu sede kose.

Zašto nastaju sede dlake?

Pigment melanin igra veliku ulogu u formiranju sede kose. To je pigment koji se nalazi u folikulima kose i pogodan je za boju kose, očiju i kože. Proces starenja dovodi do smanjene proizvodnje melanina, zbog čega kosa postaje seda ili bela. Pored dva razloga navedena u nastavku, postoje i drugi uzroci rasta sede kose.

Svakodnevni stres

Neki istraživači tvrde da dugotrajni stres doprinosi sedi kosi. Veruje se da se pod uticajem stresa ćelije odgovorne za boju kose iscrpljuju. Međutim, neka istraživanja pokazuju da su stres i seda kosa samo jedan deo šire slike koja uključuje bolesti i druge faktore.

Oksidativni stres

U slučaju prerane sede kose, oksidativni stres izaziva neravnotežu. Antioksidansi nisu dovoljni za suzbijanje štetnih slobodnih radikala, koji oštećuju ćelije i doprinose starenju.

Previše oksidativnog stresa može izazvati razvoj određenih bolesti, kao što je vitiligo, koji takođe može izazvati pojavu sede kose usled gubitka melanocita (pigmentnih ćelija) sa kože.

Pušenje

Jedno istraživanje je pokazalo da pušači imaju 2,5 puta veću verovatnoću da će razviti sedu kosu pre 30. godine, jer pušenje utiče na cirkulaciju i oksidativni stres.

Nedostatak vitamina i minerala

Nedostatak vitamina B12, vitamina E ili vitamina D, kao i gvožđa i bakra utiče na zdravlje kose. Nedostaci u ishrani utiču na kosu, pa se boja može vratiti dodatkom vitamina.

Autoimune bolesti

Studija iz 2008. otkrila je vezu između disfunkcije štitne žlezde i promena pigmenta kose. Seda kosa je takođe česta kod alopecije areate, autoimunog stanja kože koje dovodi do gubitka kose na vlasištu, licu i drugim delovima tela.

Loš kvalitet krvi i problemi sa bubrezima

Tradicionalna kineska medicina tvrdi da kvalitet krvi i funkcija bubrega u velikoj meri utiču na izgled sede kose.

Određeni lekovi

Preuranjeno sedenje može biti uzrokovano lekovima kao što su retinoidi, triparanol i mefezin.

Genetika

Naše genetsko nasleđe određuje kada počinjemo da sedimo i kojom brzinom. Pažljivo proučite svoje roditelje i bake i deke, jer postoji velika šansa da ćete i vi imati prirodno sedu kosu.

Kako usporiti proces formiranja sede kose?

Konzumirajte:

  • vitamini grupe B
  • cink
  • gvožđe
  • bakar
  • L-cistein
  • ekstrakt zelenog čaja, prosa i paprike
  • hrana bogata proteinima, antioksidansima i celim žitaricama

Izbegavajte:

  • produženi stres
  • alkoholni napici
  • pušenje

Ipak, seda kosa postaje sve popularnija i često je moguće dobro stilizovati. Preporučujemo vam da ih prihvatite i iskoristite na najbolji način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.