U trendu

Zašto nikada ne bi smeli da progutate žvakaću gumu: Doktorka otkrila važan razlog

Svima je poznat onaj mit koji smo često slušali kao deca – da će nam se žvaka koju progutamo zalepiti za stomak i tamo zauvek ostati. Iako to nije istina, postoji zdravstveni razlog zašto je gutanje žvakaće gume loša ideja, upozorava gastroenterolog Sara Mesilhi.

Kako objašnjava, naša creva ne mogu da svare žvaku jer je njen glavni sastojak od sintetičke gume. Doktorka kaže da žvaka tako putuje kroz naše telo potpuno netaknuta i može da izazove blokadu u digestivnom sistemu, što potencijalno može rezultirati mučninom, povraćanjem i intenzivnim bolom u stomaku. Iako u retkim slučajevima, progutana žvakaća guma takođe može blokirati creva i dovesti do stanja opasnog po život.

„Činjenica je da se žvakaća guma sastoji od sintetičke gume koju ljudsko telo ne može da svari. Umesto toga, putuje kroz probavni sistem netaknuta. Pošto stomak nije izgrađen da razbije bazu gume, može potrajati mnogo duže da se žvaka probavi. Ideja da žvaka ostaje u vašem telu godinama je samo mit jer će, u stvarnosti, na kraju nestati iz vašeg sistema kao i svaka druga hrana, ali može potrajati malo duže“, objašnjava ona. Ipak, dodaje da ponekad može doći do ozbiljnijih posledica, pa je gutanje žvaka najbolje izbegavati.

Ona upozorava da se gutanjem velikih količina žvakaće gume, ili nekoliko malih komada u kratkom vremenskom periodu, može formirati masa koja blokira probavni trakt. Takva blokada može poremetiti ceo proces našeg varenja i izazvati neprijatne probleme, od kojih neki mogu biti opasni po život i zahtevaju medicinsku intervenciju. Međutim, ovo je retko.

„Iako se to dešava izuzetno retko, žvakaća guma takođe može predstavljati opasnost od gušenja i izazvati ozbiljne respiratorne probleme ako se slučajno udahne“, dodaje Mesilhi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar