U trendu

Zašto ponekad imamo osećaj da tonemo i padamo dok spavamo

Da li vam se dogodilo da tek što počnete da tonete u san imate osećaj da padate u prazno ili se pak probudite naglo usred noći, skoro iskočivši iz kreveta, jer ste imali osećaj kao da padate. Doživite trzanje, ali ne razumete sasvim šta se dogodilo. Ako vam bilo šta od toga zvuči poznato, ne brinite, sve su šanse da ste zapravo doživeli ono što naučnici znaju kao hipnotički trzaj.

Dakle, ako kojim slučajem ovo čitate zato što vas je usred noći probudio hipnotički trzaj, ovo su za to mogući uzroci, piše „Bright Side“.

Hipnotički trzaj i osećaj da padamo

Kako svest napušta naša tela kada zaspimo, mozak počinje da radi drugačije nego kada smo budni. Tokom prelaska iz budnosti u san može se desiti nešto poznato kao hipnotičko trzanje. Hipnotički trzaj je iznenadni pokret koji podseća na trzanje, tj. onaj osećaj koji imamo kad nas nešto iznenada uplaši.

Ovo čudno kretanje rezultat je mioklonskog grča, iznenadnog i nehotičnog trzanja mišića ili grupe mišića koji se mogu javiti sami ili u nizu, sa uzrokom ili bez njega. Štucanje je, na primer, još jedan vrlo čest oblik mioklonskih grčeva.

Hipnotički trzaji se obično sastoje od jedne kontrakcije i povezani su sa senzacijom pada, početkom sna (bilo vizuelnim ili slušnim) ili živom hipnagogijskom halucinacijom (proizvedenom kada osoba zaspi).

Šta uzrokuje taj osećaj

Hipnotički trzaji obično se dešavaju kada osoba zaspi. Uobičajeno je da ovi trzaji izazovu zabunu oko toga kada spavanje zapravo počinje i da li sanjamo ili ne. Iako njihov uzrok nije vrlo jasan, a dostupne informacije su ograničene, naučnici veruju da su ovo možda neki od razloga:

– Fizička aktivnost: Vežbanje neposredno pre odlaska na spavanje može prekomerno stimulisati vaše telo i otežati uspavljivanje.

– Anksioznost i stres: Spavanje s puno briga na umu može vam održavati mozak aktivnim duže nego što je potrebno, što bi zauzvrat moglo da dovede do toga da on šalje upozoravajuće signale čak i dok telo spava.

– Kofein i drugi stimulansi: Pomenuti stimulativni proizvodi utiču na sposobnost tela da prirodno i duboko spava.

– Lišavanje sna: Poremećaji spavanja i loše navike spavanja takođe mogu biti povezani sa ovim grčevima.

Pored ovih mogućih uzroka, postoji još jedna zanimljiva teorija sa evolucionom perspektivom koja objašnjava zašto se pojavljuju hipnotički trzaji. Prema istraživanju Univerziteta Kolorado, ovi trzaji bi mogli biti arhaični refleks koji se dešava kada mozak prirodno opuštanje mišića tokom spavanja pogrešno tumači kao rizik od pada sa drveta na kome su nekada spavali naši preci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar