U trendu

Zašto su nam obrazi crveni zimi?

Obrazi tokom zime posebno crvene.

Obrazi crvene u različitim okolnostima. Najčešća pojava je direktna posledica osećaja anksioznosti ili stida, koji je pokreće nervni sistem, kada pocrvenimo krvni sudovi na licu se šire i povećavaju protok krvi što postaje vidljivo ispod kože.

Međutim, nisu samo psihološki faktori ti koji mogu izazvati ovo. Neki ljudi mogu iskusiti crvenilo nakon što pojedu ili popiju nešto toplo ili čak nakon konzumiranja alkohola.

Crveni obrazi mogu da se pojave i kao direktna posledica vremenskih prilika. Bez obzira da li ste u toploj ili hladnoj klimi, temperatura može uticati na različite delove vašeg tela – posebno zimi.

Mrazni vetrovi i hladne temperature glavni su krivci rumenih obraza

Slično kao da vaše telo pocrveni kao rezultat psihološkog okidača, fizički osećaji mogu da izazovu da vam obrazi pocrvene. Najčešća je reakcija vaše kože na hladan vetar, jer jaka hladnoća direktno na licu može da skine prirodna ulja i ostavi nas sa opekotinama od vetra.

To je zapravo vrsta „iritantnog dermatitisa“ koji je uzrokovan vetrom koji izvlači vodu iz gornjeg sloja epidermisa. Tako da je suvoća kože jedan od razloga zašto lice pocrveni zimi.

Dok telo pokušava da se zagreje, krvni sudovi na obrazima se šire kako bi omogućili da više krvi teče u lice, piše The List.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar