U trendu

Zašto taj pas nema korpu i povodac?

Pitanje iz naslova čuli su mnogi vlasnici pasa, onako, dobačeno sa strane, i u najvećem broju slučajeva ih je iznerviralo, jer im se činilo potpuno besmislenim. Nismo za to da se potencijalno opasni psi puštaju da slobodno trčkaraju tamo gde bi mogli nekog da povrede, ali pitanje iz naslova neretko je postavljeno i onda kada takve opasnosti uopšte nema.
Kako to? Tako što uglavnom bude postavljeno vlasnicima sitnijih pasa, kao što su pudlice ili čivave. Vlasnik, naravno, bude iznerviran – koga će pa njegova čivava, koja uzbuđeno laje na dečju loptu, znatno veću od sebe, ili mirna, mazna pudlica da ugrozi? Može se reći da se sa životinjom nikad ne zna (u suštini, ne zna se ni s ljudima), samo što ume da iznervira što pitanje bude upućeno vlasnicima bezazlenih, mirnih pasa, a ako neko šeta dobermana, rotvajlera, pit-bul terijera, niko ni da zucne (naravno, i dobermani, rotvajleri i pit-bul terijeri umeju da budu prave maze i nimalo sklone ujedanju bilo koga, samo što bi u slučaju takvih rasa pitanje upućeno od strane nekoga ko se pasa jednostavno boji još i bilo razumljivo – neko se plaši pasa, ne poznaje tog psa i ne zna da je dobrica, i normalno je da oseti strah ako ga vidi da slobodno šeta, ili ako mu/joj je dete u blizini).
Šta vlasnici pasa rade u takvim situacijama? Neki budu duhoviti, pa kažu onima koji pitaju da ne razumeju kako neko tako fine pasmine može tako neučtivo da laje i reži. Neki objašnjavaju (beskorisno, jer osobe koje postavljaju takvo pitanje kad se radi o sitnim psima često ne podnose životinje, ni bilo šta što je živo i veselo i radosno trči unaokolo), neki jednostavno ignorišu. Neki se i svađaju – nepotrebno je reći, i to je beskorisno.
Šta učiniti? Poštovati propise, kad god je to izvodljivo, i, naravno, obavezno paziti da vaš pas, bio veliki ili mali, nikog ne povredi, i poštovati želje onih koji ne žele da im vaš pas prilazi, ili da prilazi njihovoj deci. I bez „ma dobar je on, neće on nikom ništa“ stava; ako se radi o psu koji je fizički sposoban da nekog ugrozi – budite na oprezu.
A šta s onima koji „laju“ kako ih vaša čivava ugrožava? Ignorišite ih – ili pustite čivavu da se i ona pridruži lajanju.

2 komentara
  1. Nina

    Treba se i postaviti pitanje ko će nas štititi od ljudi i dece BEZ povodca i korpe koji pljuju, vrište, šutiraju (to je ono još skromno), a da ne pričam o onim podivljalim, što noževima barataju, ili drugim oružjem? U najređim situacijama je pas kriv za incident, nego onaj sa druge strane povodca, koji je tog psa istrenirao da bude zao. Skoro se nijedna životinja nije zla rodila!

  2. Seka Janjić

    Slažem se da treba poštovati pravila i da ni ljudima ni psima ne treba verovati, mene su napadali psi i imam pse, ali više treba imati poverenja u pse, nego u ljude.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike