U trendu

Zašto za doček treba da obučete crvene gaćice?

Nova godina je pred vratima, svi se uveliko pripremaju za najluđu noć jer se veruje da će nam od načina na koji uđemo u 1. januar zavisiti sreća u narednih 365 dana, a najrasprostranjeniji novogodišnji običaj vezuje se za donji veš, tačnije za crvene gaćice.

Bilo da Novu godinu čekate negde van kuće, na ludoj žurki ili u fensi restoranu, ili ćete u ponoć biti u svom domu, u ležernoj garderobi, obavezno obucite crvene gaćice.

Tradicija nošenja crvenog donjeg veša seže u daleki srednji vek, kada nije bilo dozvoljeno nošenje crvene odeće. Tada se crvena boja povezivala s krvlju, đavolom i veštičjim čaranjem. Ali, ljudi su bez obzira na praznoverja žudili za nošenjem crvene odeće tokom tamne zime, jer je ona bila i simbol života i sunčeve energije. Crvene krpice ispod slojeva odeće bile su odličan način da se ispoštuje običaj i izbegne kazna.

Današnji običaj nošenja crvenog donjeg rublja na prelasku iz stare u novu godinu, koji je svoje simbolične korene iz Španije pustio širom sveta, treba da ispoštuju svi oni koji u 2019. žele da nađu ljubav. Sa druge strane, žuti veš oblače lovci na karijeru, odnosno oni koji žele više novca nego u prethodnoj godini.

Evo još narodnih verovanja vezanih za doček Nove godine:

U novu godinu ne treba ulaziti s dugovima, jer će vas pratiti tokom cele godine. Takođe, bilo bi dobro da uz sebe umate crveni novčanik.

Ne smete ništa izneti iz kuće, pa čak ni istresti mrvice sa stolnjaka. U protivnom sledi godina bez novca.

Novu godinu treba dočekati sa puno buke, jer se tako teraju zli duhovi.

Novu godinu prvo treba da vam čestita osoba suprotnog pola, zbog sreće u ljubavi.

Kada se otvara šampanjac, postavite se da vas pogodi čep! Naime, veruje se da vam u tom slučaju sledi odlična godina. Ako vas čep nije pogodio, onda se pobrinite da popijete poslednji gutljaj iz flaše.

(Dnevna doza lepog)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.