U trendu

Zbog jedne greške kafa vam ima drugačiji ukus

Domaća, turska kafa, kako se sve naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, obično pije ujutru i često se smatra merilom veštine onog ko je kuva.

Ali, kako se priprema domaća kafa? Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer,  i zagreva se dok ne proključa.

Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja količina vode (kako bi se napravio prostor u posudi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se ulije ostatak vode.

Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da „baci ključ“.

Ako je verovati stručnjacima, ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan sitan detalj u pripremi, jedna „greška“ joj menja ukus.

„Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus“, objasnio je osnivač kompanije „Roaster Coffee“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)