U trendu

Zbog ovih 6 stvari roditelji žale jednom kada im dete odraste

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete; neki rade po ceo dan da bi mogli da mu priušte sve što poželi, a drugi žele da im deca budu disciplinovana i usmerena na velike ciljeve i dostignuća. Drugi daju deci izbor i uče ih da sami odluče šta je najbolje za njih.

Ali na kraju, svi imaju bar jednu zajedničku stvar – kada bi mogli da se vrate u prošlost, promenili bi neke stvari. Ako još uvek imate relativno malo dete i uspete da ne pogrešite, pogledajte za čime žale roditelji čija su deca odrasla i više im ne trebaju na isti način, kako prenosi 24sata.

1. Da nisu dovoljno uživali u komunikaciji sa detetom

Dok je malo dete, treba stalni kontakt sa odraslom osobom. Međutim, roditeljima je potrebna i komunikacija sa drugim odraslim osobama i vreme za sebe. Sada za to imaju manje vremena nego ranije, pa će neke stvari raditi dok se dete igra. Ali ako vam to pređe u naviku, u nekom trenutku možete primetiti da je dete dovoljno odraslo i da mu više niste potrebni kao ranije.

Pošto se vreme ne može vratiti, potrudite se da budete istinski bliski svom detetu, ne samo fizički, već i psihički. I uživajte u zajedničkim trenucima.

2. Da ga nisu dovoljno zagrlili

Pouzdano je poznato da grljenje dobro utiče na emocionalno zdravlje. I pored toga što grljenje ima mnogo dobrih strana, svi će priznati da uživaju grleći svoje dete. Neki roditelji se zanesu nečim što su čuli, pa na primer izbegavaju da zagrle svoje dete jer im je neko rekao da će se ‘razgaliti’, da će se navići i slično. A istina je da čvrst zagrljaj može imati negativne strane.

Dete će odrasti i neće želeti da ga zagrlite, mnogo pre nego što verovatno očekujete. Zato takvi trenuci dok je još malo dragocen.

3. Da ga nisu dovoljno fotografisali ili snimili

Naravno, ako često ne fotografišete svoje dete na njemu, neće imati nikakvih posledica. Međutim, vrlo je verovatno da ćete nekada u budućnosti poželeti da se setite dragocenih trenutaka koje ste proveli zajedno kada je dete bilo malo, ili da ih pokažete sada već odraslom detetu.

Retko ko će ikada poželeti da pogleda snimak vatrometa koji je nekada video uživo, ali prvi koraci njihovog deteta verovatno hoće. I bez obzira na svu dostupnu tehnologiju, prelistavanje foto albuma i dalje ima određenu draž.

4. Da nisu zapisali prve reči deteta

To je ‘samo’ lepa uspomena. Može se, naravno, živeti i bez toga, ali je ipak mnogo lepše zapisati te reči i ponekad ih posetiti. Ili da se smejem zajedno sa njom ili njim kasnije.

5. Za nedovoljno kreativne igre

Niko ne tvrdi da ako se igrate sa njima dovoljno kreativno, dete će postati umetnik. Ali sigurno bi moglo. Prvo, ako uključite svoje dete u nekoliko različitih kreativnih aktivnosti, bolje ćete razumeti šta ono voli i u čemu je dobro, pa ćete ga kasnije usmeriti da to razvija.

Drugo, svaka aktivnost, kao što je čitanje naglas sa detetom ili igranje sa igračkama i smišljanje priča, razvija njegovu inteligenciju i rečnik. I što je najvažnije, ojačaće vezu između vas, što je samo po sebi dovoljno dobar razlog.

Neki roditelji kasnije žale što nisu primetili da je njihovo dete za nešto talentovano, pogotovo kada su u pitanju stvari koje se mogu primetiti već u ranom detinjstvu.

6. Da su bili prestrogi

Jedno je upozoriti nekoga da radi nešto pogrešno, a drugo je stalno mu prigovarati. Popularan je mit da što se više od deteta očekuje, to će biti uspešnije, ali može da se desi upravo suprotno. Zbog prevelikih očekivanja, dete kasnije može imati probleme u ponašanju i nisko samopoštovanje. I naravno, ovo će uticati na vaš odnos sa njim.

Kazna za lošu ocenu takođe može biti štetna, a neka deca će zbog toga biti još lošiji đaci. Stručnjaci upozoravaju da bi kazne trebalo primenjivati samo za osnovne stvari, a među njima nema telefonskog imenika ili razbijenog stakla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar