U trendu

Zbog ovog vica o Titu, novinarka je dve i po godine provela na Golom otoku (foto)

Na današnji dan, 25. maja, nekada se obeležavao verovatno najpopularniji praznik bivše Jugoslavije – Dan mladosti. Tito se u to vreme slavio kao božanstvo, pevale su mu se pesme, a jedna od najpoznatijih, ‘Druže Tito, ljubičice bela’, koštala je mladu novinarku Jovanka Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine.

O novinarki Jovanki Ženi Lebl, Beograđanki jevrejskog porekla, koja je preživela i nacistički logor i Goli otok, malo se zna danas. Jedan od retkih tekstova o njoj 2013. godine objavljen je u listu Politika, u kom je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

– Kolega joj je jednom ispričao šalu da je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgojila ljubičicu belu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu ‘druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je bila od aprila 1949. do oktobra 1951., od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara- stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u jula 2013. godine.

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl je objavila knjigu Ljubičica bela, koja je u Izraelu postala bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopšte nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

– Samo žedni znaju da cene vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gde ga treba rastvoriti. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu – pisala je.

– Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekli deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji – svjedočila je Lebl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.