U trendu

Zbog srebrnih očiju su je zvali čudovištem, a sada su lekari morali da ih uklone (foto, video)

Kad su Amerikanci Kris i Erin Ostin 2016. doputovali u Kinu da tamo usvoje dete, na prvi su se pogled zaljubili u devojčicu prodornih plavo-sivih očiju po imenu Primrouz.

Međutim, njenu neobičnu pojavu nisu svi dobro prihvatali, a druga deca u sirotištu u kojem je živela od nje su vrišteći bežala i nazivala je čudovištem.

Naime, oči devojčice, koja je nedavno napunila pet godina, čudno izgledaju zbog dečijeg glaukoma koji nije na vreme lečen. Iako njenim novim roditeljima nije smetala neobična boja očiju devojčice, glaukom je napredovao pa su pre osam meseci oči počele toliko da je bole da bi se jadna devojčica  preterano znojila, odbijala hranu, a 16 sati dnevno je neutešno plakala.

Gepostet von Eryn Austin am Donnerstag, 17. Januar 2019

Njena usvojiteljka Erin kaže da joj je to razdoblje bilo najgore u životu, „kao da živi noćnu moru koja ne prestaje jer ne zna da li će moći da pomogne devojčici“.

Ona i suprug su prvi put Primrouz videli 2014. na fotografiji, a dve godine kasnije su je doveli kući u Baford, Džordžiju, kao zakonitu ćerku.

Zbog loše nege u sirotištu, morali su da je uče stvari koje je inače trebalo odavno da usvoji, poput držanja glave, sedenja, hranjenja, pa čak i kako da pokaže ljubav i privrženost. U sirotištu su im rekli da bi Primrouz zbog glaukoma mogla da ostane slepa i gluva.

Dečiji glaukom se inače može prepoznati po uvećanim očima, zamućenoj rožnjači i preosetljivosti na svetlo.

Kad su novi roditelji tek doveli curicu u SAD, lekari su utvrdili da je uzrok njenog stanja retki urođeni tip glaukoma 6p25, zbog kojeg je Primrouz mogla da vidi samo obrise. Osim toga, ustanovilo se i da ima poteškoće s učenjem te smanjeni mišićni tonus.

– Znali smo da ima glaukom i da će možda ogluveti, ali nismo znali da je genetski uzrokovan – ispričala je majka Erin, a baš kad su uspeli da joj oporave sluh i kad se činilo da ide nabolje, Primrouz je ponovo zabrinula roditelje i lekare.

– Odjednom joj je bilo tako loše da je bila na granici između života i smrti – priča majka i kaže kako su lekari, deo po deo, pokušavali da eliminišu izvor bola i tako otkriju šta nije uredu.

Majka joj je silom davala male količine tekućine da ne bi dehidrirala.

– Poludeli smo od brige, s nje se cedio znoj, a nervni sistem joj je ‘ludeo’, bila je u agoniji od bolova – kaže, i dodaje da u tom razdoblju Primrouz nije htela ni da jede ni da pije, pa su morali tečnost silom da joj daju.

Happy Saturday!!!! Chris and I had a night off last night- we ate sushi at a small local place. Watched a movie. Slept….

Gepostet von Eryn Austin am Samstag, 9. März 2019

To stanje, koje roditelji zovu kriznih 76 dana, završilo je uklanjanjem očiju, nakon što su magnetskom rezonancom lekari ustanovili da je došlo do velikog oštećenja. Nakon toga je usledilo odvajanje mrežnjače u jednom oku, a drugo se smanjilo na pola pređašnje veličine, zbog čega su hirurzi iz oba morali ukloniti optičke nerve.

– Bila je to teška odluka, ali smo bili 99 posto sigurni da je ispravna – prisetila se majka, koja dodaje da nije mogla da poveruje koliko je Primrouz napredovala nakon operacije. Naime, za dva dana je sama hodala, što nije mesecima pre.

– Smejala se i napredovala iz dana u dan u svakom pogledu – ispričala je majka za Dejli Mejl i dodala da im se tada otvorio novi svijet, te da njihovu ćerku sada sigurno napokon čekaju pozitivne promene. Za njih je još uvek najteže da drugima pokažu koliko ona vredi, jer je ‘naše čitavo društvo naviknuto na savršenstvo, pa teško prihvatamo išta manje’.

Već će ovog meseca Primrouz proći testiranja i merenja kako bi se napravio odgovarajući kalup prema kom će se napraviti i novi očni implantati za nju, a kasnije ove godine bi trebala da dobije i sočiva u boji.

– Prvo će se napraviti kalupi, a nakon toga će dobiti implantate sa zenicom i obojenom dužicom – otkriva majka i dodaje da će, i ako nikad ne progovori, devojčicu naučiti znakovni jezik ili smisliti nešto drugo,

Objašnjava i da su suprug i ona godinama pre znali da će usvojiti dete iz sirotišta i da je to za njih bilo jako lepo i bogato iskustvo. Nadaju se i da će se jednog dana javiti i biološki roditelji devojčice, samo da im kažu da je ona na sigurnom, srećna i voljena.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike