U trendu

Želite da doživite stotu? Uzimajte ova tri dodataka ishrani, savetuje nutricionistkinja

Ako želimo da živimo duži i zdraviji život, jedna od opcija je da se okrenemo dodacima ishrani kako bismo popunili nedostatke u ishrani i poboljšali opšte zdravlje. Iako su uravnotežena ishrana, redovno vežbanje i dovoljno sna osnove dobrog zdravlja, određeni suplementi mogu pružiti dodatnu podršku, povećavajući šanse za dugovečnost.

Ovi suplementi ciljaju na specifične oblasti, kao što su zdravlje srca, zdravlje creva i kognitivne funkcije, koje su ključne za održavanje visokog kvaliteta života kako starimo. Međutim, sa obiljem dostupnih opcija, može biti izazovno odrediti koji su suplementi zaista korisni za promovisanje dugovečnosti. Stoga je nutricionistkinja i dijetetičarka Emili Fulc otkrila tri najbolje opcije.

1. Kalcijum

„Istraživanja su pokazala da adekvatan unos kalcijuma može smanjiti rizik od preloma, osteoporoze i dijabetesa“, kaže Fulc za SheFinds. Smanjenje ovih rizika može doprineti dugovečnosti. Iako možemo unositi kalcijum iz ishrane, nutricionistkinja tvrdi da je suplement dobar izbor.

2. Vitamin D

Jedan od najboljih suplemenata kalcijuma je vitamin D, za koji Fulc kaže da pomaže u apsorpciji kalcijuma i poboljšava zdravlje kostiju. Nedostatak vitamina D takođe može dovesti do mnogih različitih zdravstvenih komplikacija, a Fulc navodi povećan rizik od demencije i moždanog udara kao dve najveće. Iz tog razloga, on naglašava važnost unosa dovoljno ovog vitamina svakog dana.

„Žene kako stare treba da zadovolje svoje preporučene potrebe za vitaminom D kako bi poboljšale zdravlje mozga“, savetuje Fulc. Ako želimo da damo prednost hrani bogatoj vitaminom D, možemo se opredeliti za masnu ribu kao što su losos i skuša, sir, goveđa džigerica i sardine. Dodavanje ovih namirnica u ishranu i uzimanje suplementa vitamina D može doprineti dugovečnosti, dodaje nutricionista.

3. Omega-3 masne kiseline

„Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u prevenciji stanja mentalnog zdravlja, bolesti srca, upala i drugih hroničnih bolesti“, ističe Fulc. Postoji nekoliko načina za uključivanje zdravih omega-3 masti u našu svakodnevnu ishranu. Ribe poput lososa, na primer, nude i EPA i DHA kiseline. Fultc objašnjava da su ovi tipovi „biološki najaktivniji“ tipovi omega-3.

Takođe, u biljnim izvorima možemo naći vrstu koja se zove ALA, a odlična opcija su orasi, laneno seme, prokelji spanać. Međutim, da bismo bili sigurni da dobijamo dovoljno masnih kiselina, Fulc takođe preporučuje uzimanje suplemenata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.