U trendu

Želite da živite duže? Evo šta vam poručuju NAUČNICI, ne duhovnici

Odlazak u crkvu snižava rizik od prerane smrti, pokazala je nova studija.

Istraživači su koristili podatke iz dugoročne studije koja je obuhvatila 75.534 žene i pratila njihovo zdravlje i navike, uključujući i prisustvo religioznim obredima.

Reč je o studiji koja je trajala 16 godina, a novi izveštaj objavljen je u časopisu “JAMA Internal Medicine”.

Nakon što su prekontrolisali više od 20 faktora, otkrili su da osobe koje češće od jednom nedeljno idu u crkvu, u poređenju s ostalima imaju 33 odsto niži rizik od smrti od bilo kog uzroka, 26 odsto ukoliko idu jednom i 13 odsto ukoliko bogomolju posećuju ređe od jednom nedeljno.

Rizik od smrtnosti usled kardiovaskularne bolesti i raka bio je takođe smanjen.

Istraživači statistički eliminišu mogućnost i da je uzrok obrnut, to jest, da zdravi ljudi idu češće u crkvu u odnosu na one koji imaju neki zdravstveni problem. Otkrili su da pojedine varijable, poput podrške društva i tendencije da vernici izbegavaju pušenje i alkohol doprinose tom efektu.

Ipak, kako god da su analizirali podatke, odlazak u crkvu pokazao se korisnim za zdravlje.

“To ukazuje da postoji nešto moćno u zajedničkom religijskom iskustvu”, kaže vođa studije Tajler Dž. Vandervile, profesor epidemiologije na Harvardu.

“Molitve i same službe oblikovane su stotinama godina i veoma su moćne”.

Nekadašnje sumnje i nedoumice, dansa prelaze u naučne činjenice. Vodeći računa o duhovnom stanju, vodi se računa i o telesnom stanju čoveka, zapravo o zdravlju. U zdravom telu zdrav duh ili u zdravom duhu zdravo i telo. (Bole__Ser)

To su i oni mislili… (metta)

– Pa ako bi trebalo da idem u neku ustanovu da radim na svojoj duhovnosti, radije bih išao u bordel nego u crkvu, ipak je bordel mnogo produhovljenije mesto. (frederikrr)

– Ali pazi, neke od radnica iz bordela, takođe odlaze u crkvu. (Bole__Ser)

Napišite i Vi šta mislite o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar